Fa poc més d’un any, la Unesco va declarar la Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola festa Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat.

Per celebrar aquest aniversari, l’Ajuntament de Sant Julià de Cerdanyola, amb la col·laboració de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, ha impulsat la primera edició de la Fira Faia. Els actes d’aquesta mostra de petit format tindran lloc demà a la tarda.

La Fira Faia ha nascut amb l’objectiu de consolidar, al llarg dels anys, una mostra de productes artesans a la vila. Com a reclam per als visitants, l’equip de govern del consistori vol aprofitar la festa de la Fia-faia, un dels seus atractius més destacats.

Conèixer les tradicions

Durant aquesta primera edició de la Fira Faia, els visitants podran conèixer en directe com es prepara el poble per a aquesta celebració ancestral mentre trien i remenen en la dotzena de parades de productes locals artesanals que s’instal·laran al carrer.

Les activitats de la mostra començaran a les quatre de la tarda amb l’obertura del recinte firal, situat a la plaça de l’Església, que es tancarà a les vuit del vespre.

Al cap d’una estona, a dos quarts de sis, tindrà lloc la presentació del record oficial de la Fia-faia de Sant Julià de Cerdanyola, materialitzat per la joiera berguedana Carme Revelles. En l’acte, també hi participaran la Penya Blaugrana i l’Ajuntament.

Tot seguit, a les sis, els nens de l’escola l’Albiol de Sant Julià de Cerdanyola i alguns avis del poble faran un taller demostratiu de construcció d’una faia.

A continuació, és previst que s’encenguin les faies i que es faci el ball tradicional al voltant del foc amb música en directe. D’aquesta manera, els participants podran assajar per a la celebració de la nit de Nadal. Després de les danses i el repic de campanes, es repartirà entre els assistents codonyat amb formatge i vi de missa. Aquest berenar anirà a càrrec del grup de gent gran del centre cívic i de l’Ajuntament de Sant Julià de Cerdanyola.

Una festa única

La Fia-Faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola és una tradició nadalenca d’origen precristià única al país.

Tal com marca el costum ancestral, el proper 24 de desembre al vespre els fallaires encendran de nou les torxes vegetals. Al vespre, baixaran per la muntanya fins a arribar al centre de la vila, a la plaça de l’Església, on la gent del poble els esperarà.

Tot seguit, els fallaires donaran el seu foc a la resta de participants en la festa, que brandaran les seves faies tot recitant el càntic de la festa: «Fia-faia, Fia-faia que nostro senyor ha nascut a la paia». Quan les faies s’hagin cremat, se n’agruparan les restes, amb què es farà una foguera al centre de la plaça.