Sant Vicenç de Castellet recupera, aquest cap de setmana, els actes presencials de la Fira del Vapor, que s’adapta a la situació de pandèmia i es concentrarà en tres espais amb control d’aforament i mesures de seguretat. El certamen, que viurà la seva tretzena edició, torna als carrers i places del municipi amb tres eixos principals: la pedra, el cotó i el vapor, que faran de fil conductor d’una fira que ret homenatge a la transformació del municipi a final del segle XIX i principi del XX.

En aquesta ocasió, la Fira del Vapor es concentrarà en tres espais cèntrics. La Plaça Clavé serà la zona destinada als paradistes i firaires, la plaça de l’Ajuntament acollirà les actuacions musicals i, finalment, la plaça Farmacèutics Gelabert serà el punt de referència per a les activitats infantils.

Rutes i vermuts musicals

La fira potencia les rutes de caràcter històric i, en aquest sentit, destaca l’itinerari de la Ruta Orígens: Un dia fora la fàbrica i la ruta El Coro reviu, a càrrec de la Societat Coral l’Estrella. Les recreacions històriques també tornaran amb les escenes Fent safareig i l’Envelat a la plaça de l’Ajuntament. En aquest espai, es concentraran les actuacions musicals amb la creació del Concert Vermut i el concert de tarda. Durant el cap de setmana, actuaran els grups de proximitat S’temple Bar i Clàzzics, el reconegut duo format per David Palau i Nacho Romero i la Cobla Ciutat de Granollers.

El certamen compta també amb la implicació del comerç i la restauració. Les botigues podran muntar la seva parada davant dels establiments, mentre que bars i restaurants oferiran productes de l’època i de proximitat. Enguany la fira s’articula a l’entorn de tres eixos principals: la pedra, el cotó i el vapor, que han estat elements cabdals per al desenvolupament del municipi. L’activitat extractiva industrial de la pedra va començar l’any 1929 a Sant Vicenç de Castellet en una indústria que es manté fins a l’actualitat. Pel que fa a l’activitat tèxtil, es va iniciar a mitjan segle XIX i va ser predominant fins a mitjan segle passat. I en matèria de vapor, l’arribada i consolidació del ferrocarril va ser un element clau per al creixement i la prosperitat del municipi.

La fira, a internet

Tota la informació de la fira es pot consultar a través de la pàgina web www.firadelvapor.cat i també a www.svc.cat. L’esdeveniment té perfils propis a Facebook, Instagram i Twitter en què es publiquen totes les novetats a través de l’etiqueta #firadelvapor21. Les entrades per als espectacles amb cita prèvia es poden descarregar a través de la pàgina web entrapolis.com i també es podran reservar al mateix recinte una estona abans de l’inici de cada espectacle.