Tres metres d’altura i cinc de diàmetre. D’aquestes imponents dimensions és la fita construïda en un camp segat d’Avià, entre l’Ajuntament i les piscines, que en una estructura de fusta incorpora més de mig miler de dibuixos realitzats per veïns del poble. Amb el títol de 360º Avià, la sisena proposta artística que promou l’Ajuntament i comissaria el Konvent de Cal Rosal s’inaugurarà demà dissabte a les 19 hores amb la voluntat d’esdevenir un punt de referència geogràfic que durarà el que les circumstàncies climatològiques i humanes vulguin que duri.

«Volem explicar Avià des d’una perspectiva diferent i plural i amb una tècnica com el dibuix, a l’abast de tothom; ja que, més bé o malament, tothom pot dibuixar», explica Rosa Cerarols, comissària del projecte, que, coordinat per l’artista barcelonina Clara Nubiola, s’ha anat desenvolupant des de la primavera tot i les restriccions, que han impedit aplegar moltes persones simultàniament.

El punt de partida de la iniciativa amb el qual va començar Nubiola el seu treball era que l’acció «fos participativa, impliqués sortir del barri antic d’Avià, que reconegués la ruralitat del poble i que hi aparegués el segar i batre». El camp es va segar per a l’ocasió i tot el procés s’està enregistrant amb un dron, un material documental que anirà a parar a l’Ajuntament per donar testimoni del projecte.

Durant la primavera, Nubiola i Cerarols van muntar unes sortides per dibuixar i hi van implicar l’escola Santa Maria i l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, a més de tots aquells veïns de la localitat que hi van voler participar fent arribar els seus dibuixos –en un DIN A4 i en blanc i negre– a la bústia ubicada expressament per a recollir-los o a l’adreça de correu electrònic habilitada per a l’ocasió.

Tots els dibuixos són anònims i, barrejats els uns amb els altres i amb els que va fer Nubiola, formen el gran tapís circular que ahir ja es començava a perfilar enmig del camp de blat segat. Els elements arquitectònics i paisatgístics predominen en les obres dels avianesos, mentre que els dibuixos de l’artista, d’un mida superior, retraten persones del poble.

«La instal·lació al camp de blat s’inaugurarà demà i s’hi estarà el temps que s’hi hagi d’estar», apunta Cerarols, advertint que la morfologia de la fita permet traslladar-la a un altre lloc i instal·lar-la a la plaça de l’Ajuntament, per exemple. Durant l’acte d’apertura es durà a terme un taller de serigrafia per fer uns postals i que tothom es pugui endur a casa una part del projecte. «És una manera de continuar expandint el relat, que es pot seguir a les xarxes», anota la comissària de 360º Avià.

El projecte té un pressupost de 10.500 euros, segons van indicar ahir els organitzadors. L’obra, tal com va dir Nubiola, «serà efímera de llarga durada» en una zona molt transitada a l’estiu.

L’alcaldessa, Patrocini Canal, va dir que «amb aquesta obra, Avià celebra el seu gran esdeveniment cultural, que ja ha esdevingut una tradició. Des de l’art, els últims anys hem anat tocant diferents disciplines. La col·laboració amb el Konvent ha tingut resultats excel·lents».