La Fundació ‘La Caixa’ ha presentat aquest dijous la programació 2023-2024 pels centres CaixaForum d’arreu de l’Estat i el Museu de la Ciència Cosmocaixa amb 34 títols i 10 estrenes. Al CaixaForum Barcelona destaca l’estrena de la mostra ‘Art i Natura. Un segle de biomorfisme’ mentre que al Museu de la Ciència CosmoCaixa s’hi podrà veure per primer cop a tot l’Estat el dinosaure més gran conegut fins ara i la relació de la música i les matemàtiques.

Entre les 11 propostes que es podran veure al CaixaForum Barcelona també hi ha ‘L’arbre del que encara no saps’, ‘Top secret. Cinema i espionatge’,Venerades i temudes. El poder femení en l’art i les creences’, ‘Des de la frontera’, ‘Horitzó i límit. Visions del paisatge’ i ‘Interior Berlanga’.

Així és el calendari

Al CaixaForum Barcelona i el Museu de la Ciència CosmoCaixa oferiran set estrenes expositives al llarg de la temporada. Al CaixaForum Barcelona estrenarà la temporada amb ‘Art i natura. Un segle de biomorfisme’, una nova col·laboració amb el Centre Pompidou de París, que recorrerà 100 anys de diàleg entre art i natura, una fecunda relació que va des del surrealisme fins als nostres dies amb Jean Arp, Kandinski, Paul Klee, Jeremy Deller o Neri Oxman.

Segons han explicat en roda de premsa, una de les mostres que està generant més interès és la col·laboració amb el Museu Paleontològic Egidio Feruglio que portarà al Museu de la Ciència CosmoCaixa una rèplica del dinosaure més gran mai conegut, el Patagotitan mayorum. ‘Dinosaures de la Patagònia’ permetrà conèixer una de les regions del món que conserven algunes de les restes paleontològiques més primitives del món i les restes òssies d’un dinosaure de més de 40 metres de llarg que va ser trobat per casualitat fa set anys per un poblador rural.

Encara al CosmoCaixa s’estrenarà el nou espai permanent del Museu de la Ciència CosmoCaixa ‘Click. Nou espai d’exploració’, destinat a fomentar la curiositat i l’amor per a la ciència dels nens i nenes d’entre 4 i 11 anys mitjançant mòduls educatius. També s’estrenarà la producció pròpia ‘Música i matemàtiques. Un viatge sonor al caos al cosmos’.

Pel que fa al CaixaForum Barcelona acollirà tres exposicions de comissaris joves que ofereixen tres lectures innovadores de la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ‘la Caixa’ i la col·lecció del MACBA: ‘L’arbre del que encara no saps’, ‘Des de la frontera’ i ‘La dama i la llum’.

Al centre barceloní arribaran exposicions que s’hauran estrenat i/o recorregut altres centres culturals de l’entitat. Així, arribarà ‘Top Secret. Cinema i espionatge’ organitzada conjuntament amb la Cinémàtheque Française i que planteja un joc de miralls entre els directors de cinema i els espies. ‘Venerades i temudes. El poder femení en l’art i les creences’ desembarcarà amb obres del British Museum en un viatge per 5.000 anys de creences espirituals a l’entorn de la dona i la feminitat amb peces ancestrals i contemporànies.

Un retrat íntim sobre Berlanga i art contemporani

Pel que fa a la producció pròpia ‘Interior Berlanga’ proposarà un retrat íntim i complet sobre el cineasta Luis García Berlanga. L’exposició descobrirà històries desconegudes i emocionants sobre la vida i l’obra de Berlanga, un dels cineastes espanyols més internacionals.

El llistat d’exposicions que arribaran a la capital catalana es completa amb ‘Horitzó i límit. Visions del paisatge’, que amplia la mostra que va inaugurar CaixaForum València amb la qual comparteix títol i concepte, amb el focus posat sobre l’art contemporani.

Durant la roda de premsa, la directora general adjunta de la Fundació ‘la Caixa’, Elisa Duran, ha celebrat que s’han recuperat els visitants després de la pandèmia de la covid-19. Així, els centres de la Fundació ‘la Caixa’ preveuen tancar el 2023 amb 4,5 milions de visitants. Pel que fa al pressupost destinat a la programació expositiva 2023-2024, ha dit que és el mateix que en l’anterior cicle amb un lleuger increment.