TERTÚLIA

El gran dictador, director: Charles Chaplin (Londres, 1889 - Corsier sur Vevey, Suïssa, 1977)

Entre la gran quantitat de pel·lícules del cineasta britànic Charles Chaplin destaca El gran dictador, realitzada l'any 1940. La idea de realitzar la pel·lícula va sorgir quan Chaplin va veure El triunfo de la voluntad de Leni Riefenstahl, un documental realitzat l'any 1934 en homenatge a Hitler i al nazisme.

Chaplin va fer el rodatge amb la seva productora United Artisits i sense recolzament financer de Hollywood, Estats Units es volia en aquest moment mantenir al marge dels problemes d'Europa. Va ser la seva primera pel·lícula parlada.

El gran dictador explica la història d'un barber, que té una gran semblança amb el dictador del país i per una confusió puja al poder. El dictador es diu Adenoid Hynkel i el país és Tomania, un lloc fictici però clarament identificable amb l'Alemanya nazi. La sàtira i la paròdia contra Hitler i el seu entorn és ben evident.

Quan ja acabava la realització del rodatge Chaplin va decidir canviar el final previst de la pel·lícula, i deixant de banda la interpretació del barber va parlar en el seu propi nom. Com a Charles Chaplin va fer un discurs tan vigent fa vuitanta anys, com ho podria ser avui i com ho serà sempre, perquè va parlar en contra dels totalitarismes i a favor de la democràcia, la llibertat i la tolerància com a únics mitjans per poder fer avançar la humanitat.