La Biblioteca Carles Morató acull una mostra itinerant sobre dones científiques de l'Institut Català de les Dones complementada amb un apartat local que explica la trajectòria de sis solsonines actuals.

Encara en ple segle XXI existeix la discriminació de gènere en les institucions d’investigació. Combatre la invisibilitat de les dones en els camps científic i tecnològic i reconèixer-ne les aportacions és un dels objectius de l’exposició itinerant “Dones de ciència”, que ha arribat a la Biblioteca Carles Morató de Solsona. És una instal·lació de l’Institut Català de les Dones ampliada a la capital del Solsonès amb una mostra de sis solsonines.

La física Juliana Morell; la metgessa Maria Elena Maseras; la naturalista Àngels Ferrer; la matemàtica Maria Capdevila i la botànica Montserrat Garriga són algunes de les figures catalanes d’entre els segles XVI i XX que formen part de l’exposició. Elles compartiran espai amb algunes dones científiques solsonines actuals que expliquen la seva trajectòria: la viròloga Rosa Maria Pintó; l’analista clínica Mireia Moreno; la sismòloga Sara Figueras; la biomèdica Natàlia Pujol, la física i astrofísica Marta Puig i l’enginyera aeronàutica Neus Colell.

La Biblioteca Carles Morató, Solsona FM i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal han col·laborat per complementar l’exposició amb accent solsoní. No es tracta d’un catàleg exhaustiu, ja que hi ha moltes més dones a Solsona que es dediquen a la ciència i la tecnologia, sinó “una petita representació de solsonines de ciència amb professions variades, poc conegudes o curioses”, apunta la directora de la biblioteca, Ester Barniol.

Veus solsonines

Cadascuna d’elles disposa d’un plafó explicatiu des d’on també es pot escoltar, a partir d’un codi QR, un podcast personalitzat amb una breu entrevista realitzada per l’emissora de ràdio solsonina –publicat també a l’apartat de podcasts de solsonafm.cat. Al mateix web hi ha disponible el programa del ”Racó literari” dedicat a aquestes dones i, properament, en parlarà l’espai “La Falguera”. Es tracta de posar la lupa i el micròfon a aquelles veus que la història ha tendit a silenciar per tal d’avançar en l’autèntica igualtat de gènere en els mons científic i tecnològic i evitar perdre valuoses dones en aquests àmbits en les properes generacions.