“Els retrats dels senyors. Els àlbums familiars dels Negre Pastell de Castelló d’Empúries (1860-1957)” és una exposició temporal comissariada per l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries i dissenyada per Juli Sanjuan Palma que es podrà visitar a l’Ecomuseu Farinera entre el 10 de juny i el 27 d’agost de 2023.

La mostra té per objectiu donar a conèixer el magnífic fons fotogràfic d’aquesta nissaga i descobrir les genealogies familiars, la trajectòria d’alguns dels seus membres, així com les fórmules de transmissió i unificació de patrimonis. A través dels àlbums i de les fotografies que contenten recuperem històries familiars i reconstuïm la quotidianitat de les famílies hisendades gironines des de mitjans del segle XIX fins ben entrat el segle XX.

El visitant podrà fer un viatge immersiu dins l’àlbum familiar dels Negre Pastell amb l’ajuda del muntatge expositiu i la disposició dels diferents elements que conformen la mostra. Retrats d’estudi, instantànies, fotografies de grup i postals. Estampes espontànies creades per familiars i amics que reflecteixen la vida quotidiana i altres més hieràtiques produïdes dins l’estudi fotogràfic. Totes elles ens permetran desvelar l’univers dels Negre Pastell i del seu cercle social.

El fons fotogràfic dels Negre Pastell es conserva a l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries des del juliol de 2021 gràcies a la donació que feren les germanes Corbaton Montañà, hereves de Pelai Negre Pastell (Castelló d’Empúries, 1895 – Girona, 1984). El conjunt de les fotografies ha estat digitalitzat i es pot consultar a través del cercador “Arxius en línia“.

La mostra es complementa amb un catàleg elaborat per les responsables de l’Arxiu Municipal, que recull i amplia els continguts de l’exposició. El volum, es presentarà dins l’acte d’inauguració. Serà el dissabte 10 de juny a les 12 h del migdia.

Activitat emmarcada dins la Setmana Internacional dels Arxius.