Sabíeu que Manresa té, des dels inicis del cinema, una història molt lligada a aquest mitjà? Prepareu-vos a descobrir aquesta relació tan estreta. Un llarg recorregut des dels orígens fins a l'actualitat. Sota el títol de “Manresa i Acció!, Vivint en pantalla gran” s'inaugura una exposició que mostra la història de la relació de la nostra ciutat amb el cinema, des de la primera projecció l'any 1896, fins a l'actualitat. L’exposició, comissariada per Olga Payan, s'emmarca dins del programa "Manresa i Acció! Vivint en pantalla gran", un projecte que va néixer amb la voluntat de commemorar els 125 anys de la primera projecció cinematogràfica a Manresa i el 60è aniversari del rodatge de la pel·lícula Plácido de Berlanga i amb la intenció de reforçar la imatge de Manresa i el cinema i de potenciar la cultura cinematogràfica dels manresans.

L'exposició, de gran format, farà un recorregut pel passat i el present de la indústria i les iniciatives cinematogràfiques de la nostra ciutat, a través d'un recorregut per diferents àmbits i moments històrics:

Manresa, la tercera ciutat on arriba el cinema

A finals del segle XIX aquest nou invent es va donar a conèixer a moltes ciutats a través de diversos aparells de projecció d'imatges. Manresa va ser la tercera ciutat catalana que va veure per primera vegada cinema. En aquest àmbit s’explicarà quan, amb qui i a on es va fer la primera projecció a Manresa i quins van ser els invents i les pel·lícules que van arribar a Manresa.

125 anys de cinema a Manresa

El cinema va arrelar molt ràpidament a la nostra ciutat, poc després d'aquesta primera projecció, es va començar a omplir d'espais dedicats a l'exhibició cinematogràfica. A l'exposició es mostrarà la gran quantitat de locals en els quals es van projectar pel·lícules, des de salons improvisats fins a les grans sales de cinema que hem conegut posteriorment, i, a partir d'una cronologia, s’anirà explicant l'evolució d'aquests espais.

El desenvolupament d'aquesta nova indústria va atreure un nou grup d'emprenedors manresans que es van bolcar en una nova carrera cinematogràfica i van contribuir a configurar la indústria espanyola del cinema. A la mostra, s’hi posarà nom als protagonistes i es coneixerà, breument, la seva trajectòria professional.

El descobriment d'un petit tresor

El visitant podrà veure, també, filmacions inèdites de principis de segle XX de la nostra ciutat. Són imatges de gran valor documental, entre elles l'única filmació coneguda del General Weyler, el carnisser de Cuba, passant revista al sometent manresà al Parc de la Seu.

60 anys del rodatge de Plácido

Han passat 60 anys des que Berlanga va venir a Manresa a rodar una de les seves pel·lícules més conegudes. En aquest punt de l'exposició, és important convidar a redescobrir aquesta pel·lícula, sobretot com a testimoniatge visual dels anys seixanta, una ciutat molt diferent en ple règim franquista.

És un espai que mostrarà imatges, materials, records i anècdotes d'un rodatge en el qual van participar moltes manresanes i manresans.

Festivals i associacions d'aficionats al cinema

L'objectiu d'aquest punt és esdevenir un petit aparador de totes les iniciatives cinematogràfiques, associacions i entitats de cinema amateur, que hi ha o hi ha hagut a la nostra ciutat.

L’exposició permetrà conèixer exemples de la tasca de la Film Office, l'oficina municipal responsable del fet que, bastant sovint, es trobin espais de Manresa en plena filmació i traslladats, per art de màgia, a altres èpoques.

Finalment tindran, també, el seu espai alguns dels cineastes contemporanis manresans, figures puixants i reconegudes, inclús, a escala internacional com David Victori, Gerard Quinto, Esteve Soler, David Torras i Joan Soler.