Poc menys que una missió impossible que només l'enorme talent i l'afany de creativitat del director Sam Mendes han pogut fer realitat. No és una sorpresa, ja que té en el seu haver un Oscar el 1999 per 'American beauty' i ha realitzat títols de la categoria de 'Camí a la perdició' i 'Revolutionary Road', però tot i això un no es deixa de sorprendre per 1918, de la dimensió d'una pel·lícula que captiva, emociona i manté en suspens les seves dues hores de metratge.

S'ha fet ja amb els globus d'or al millor llargmetratge i al millor director i si no hi ha sorpreses majúscules, que serien injustes, pot acaparar diversos Oscars. Estem només a l'inici de l'any i encara que pot semblar exagerat, conté traces per erigir-se com la cinta de l'any.

El recurs de valer-se d'un sol pla seqüència per elaborar aquest producte bèl·lic, tot i que Mendes s'ha valgut d'una sèrie de trucs que li permeten la utilització de talls "invisibles", pot considerar-se una solució tan increïble com convincent. De fet, el relat es fixa des del començament als dos protagonistes i amb el mètode de la càmera flotant ja no es desenganxa d'ells.

Això és el que aparenta i el que salta a la vista. Si no és així, com el mateix director ha reconegut, no se li poden restar mèrits. Inspirada en les històries que el seu avi, a qui està dedicada la pel·lícula, li va explicar en la seva condició de soldat, que va ser testimoni directe de la primera guerra mundial, estem davant d'una autèntica epopeia, la qual viuen dos membres de l'exèrcit britànic, Schofield i Blake , que han estat designats per a una missió sense cap possibilitat que pugui complir-se, la de portar un missatge a un general aliat que està a punt d'enviar a les seves tropes, sense saber-ho, a una mort segura.

Per això han de recórrer un tros important de les trinxeres en què es refugien els combatents i aprofitar la sorprenent retirada dels seus llocs de les tropes alemanyes. Només així podran salvar la vida de 1600 soldats i que Schofield faci realitat el seu afany per abraçar de nou al seu germà, que figura en aquest destacament.