Més de 70 produccions espanyoles estan en llista d'espera per a la seva estrena en sales de cinemes, tancades des de la declaració de l'estat d'alarma el passat 13 de març, segons un article publicat aquest dilluns per l'Acadèmia de Cinema.

El pla de desescalada del Govern preveu la seva reobertura en la Fase 2 -que en el millor dels escenaris arrencaria el 25 de maig- i les sales ja estan preparant la seva adaptació per a complir amb les mesures d'higiene i seguretat requerides, però mancant una data concreta i generalitzada continua regnant la incertesa.

Productors i distribuïdors porten setmanes tractant de reajustar els seus calendaris i és previsible que moltes estrenes hagin d'ajornar-se al 2021. La primera estrena espanyola ajornada es va anunciar el 6 de març, abans de la declaració de l'estat d'alarma, i va ser la comèdia de Telecinco "Operació Camarón", que en principi anava a arribar a les sales el 13 de març i s'ha posposat a setembre.

A l'abril havia d'haver arribat la comèdia "Salir del ropero", opera prima d'Ángeles Reiné, protagonitzada per Rosa Mª Sardá, Verónica Forqué, Ingrid García Jonsson i David Verdaguer; també "Una ventana al mar", amb Emma Suárez, o el nou de Javier Fesser, "Historias lamentables".

Cap té de moment una nova data adjudicada. El calendari ja està bastant copat al que cal afegir la feroç competència internacional -la quota de pantalla del cinema espanyol l'any passat va ser de només un 15%-.

Aquest estiu està previst que s'estrenin les noves pel·lícules de Icíar Bollaín, "La boda de Rosa", amb Candela Peña i Sergi López; el segon lliurament de la comèdia "Padre no hay mas que uno" de Santiago Segura o "Hasta al cielo", un nou thriller de Daniel Calparsoro amb Miguel Herrán, Carolina Yuste, Àsia Ortega i Luis Tosar.

Atresmedia té pendent el llançament de l'últim lliurament de la trilogia del Baztán, "Ofrenda a la tormenta" i "El verano que vivimos", una ambiciosa producció romàntica amb Blanca Suárez i Javier Rey.

Són només alguns exemples, la llista és llarga i inclou bona part de la programació del també cancel·lat Festival de Màlaga, títols com a "Orígenes secretos" de David Galán, amb Javier Rey i Veronica Echegui, la comèdia "Superagente Mackey" d'Alfonso Sánchez o el thriller "Bajocero" de Lluis Quílez, amb Javier Gutiérrez i Karra Elejalde.

De les grans estrenes internacionals, la primera data marcada en el calendari de moment és el 17 de juliol, quan Warner té previst llançar la nova pel·lícula de Christopher Nolan, "Tenet" i una setmana després Disney té programat el debut de "Mulan".

Espanya compta en l'actualitat amb 723 cinemes i prop de 3.600 pantalles, segons l'últim cens de l'Associació per a la Recerca de Mitjans de comunicació (AIMC)