Daniel Brühl (Barcelona, 1978) va debutar dilluns com a director de cinema al 71è Festival Internacional de Cinema de Berlín amb el film 'Next Door'. L'actor catalano-alemany dirigeix i protagonitza aquesta comèdia negra sobre la fama en el món del cinema, que transcorre en un bar del barri berlinès on el mateix Brühl resideix en l'actualitat. L'estrena com a director de Daniel Brühl coincideix amb una edició de circumstàncies de la Berlinale per culpa de la crisi del coronavirus i que se celebra sense públic, estrelles ni catifa vermella aquesta setmana i tindrà a l'estiu una versió presencial oberta al públic. 15 films competeixen a la secció oficial per l'Ós d'Or i de Plata, i el palmarès es desvetllarà divendres.

Sense càmeres, flaixos, fans ni catifa vermella, va arrencar dilluns la 71a Berlinale. La crisi del coronavirus ha obligat el festival de cinema ha dividir-se en dues fases, una primera aquesta setmana per a la indústria i la premsa (després de la qual s'anunciarà el palmarès), i una segona al juny, ja amb públic.

No hi ha pel·lícules estatals ni catalanes entre les 15 aspirants en la secció oficial, però sí un director i actor català. Daniel Brühl hi presenta ' Nebenan' ('Next door', la seva estrena com a realitzador. El seu debut te forma de comèdia negra i és un retrat irònic i amb elements auto-referencials de la fama en el món del cinema. Brühl interpreta el protagonista, amb qui comparteix el nom de Daniel, un famós actor que es topa en un bar a prop de casa amb un "perdedor" de la reunificació d'Alemanya.

El director retrata així un univers que li és conegut i proper (ell mateix viu ara al barri de Prenzlauer Berg on transcorre la pel·lícula). Brühl combina entreteniment amb una reflexió sobre la humilitat. "Al final, tothom hauria d'anar a casa i assegurar-se que sap qui viu a la porta del costat", explica l'actor en la documentació promocional del film. "Per al meu debut, era important escollir quelcom personal, una història que pogués explicar bé i de manera exhaustiva", afegeix.