Tom Cruise ja és més que un actor o una estrella de Hollywood: és directament una llegenda viva. Primer, per la seva mateixa carrera, una coherent alternança entre pel·lícules de vocació comercial amb papers molt arriscats (com els d’El color del dinero, Magnolia o Tropic Thunder) que han ajudat a trencar alguns prejudicis sobre la seva figura. I després perquè s’ha convertit en el principal defensor de la vigència de la sala de cinema com a subministradora d’una experiència irrepetible. La seva croada personal per portar gent als cinemes, que va agafar una especial rellevància a partir de l’èxit de Top Gun: Maverick, és una obstinació de la que en fa bandera i l’ha convertit en el que és ara. I en aquest context s’ha d’entendre una pel·lícula tan absolutament descomunal com Misión Imposible: Sentencia Mortal - Parte 1. És, sí, una celebració del fet de veure una pel·lícula en una sala, però també una fita del cinema d’acció que destaca, entre altres coses, per l’afició de Cruise per jugar-se la vida en determinades seqüències. Mirant-la et meravelles del que el protagonista és capaç de fer, però també que ha portat el gènere a quotes difícilment superables.

La trama és una hàbil conjugació dels orígens de la saga i les seves evolucions. Ethan Hunt es veu obligat a reunir de cop el seu equip per trobar una arma (d’intel·ligència artificial, en concret) que amenaça amb acabar amb el món tal i com l’hem concebut fins ara. Però no és una missió qualsevol, perquè aviat el protagonista descobreix que té uns vincles inesperats amb el seu passat com a espia. Christopher McQuarrie torna a demostrar que és un dels millors directors de cinema d’acció de l’actualitat: a banda de transmetre la sensació que veus en pantalla coses que no hi havies vist mai, treu molt suc dels ressons dels anteriors títols de la saga. Aquí hi ha un cert retorn al joc de màscares, enganys i conspiracions que va caracteritzar la primera Mission Impossible, però sense oblidar la creixent creativitat dels moments més espectaculars. També dona més pes als personatges femenins, encarnats per actrius tan solvents com Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Pom Klementieff i una esplèndida Hayley Atwell.

El repartiment es completa amb vells coneguts i nous fitxatges com Ving Rhames, Simon Pegg, Henry Czerny (en el seu retorn a la saga després de ser un dels puntals de la primera entrega), Shea Whigham, Cary Elwes, Indira Varma, Rob Delaney, Mark Gatiss i Esai Morales.