L'arròs en un dels ingredients més consumits del món, bàsic a Àsia i en gran part de Llatinoamèrica. És un aliment essencial que ofereix molts avantatges: és econòmic, fàcil de preparar i amb ell es poden fer una gran varietat de plats.

Tot i que contribueix de manera efectiva a l'aportació calòric de la dieta, el consum elevat d'arròs pot causar problemes en persones sedentàries, concretament un major risc de diabetis. Una tassa d'arròs cuit aporta 200 calories, de les quals la major part provenen del midó, que es transforma en sucre i s'acumula en el cos en forma de greix.

Com passa amb tots els àpats, la forma de cuinar un aliment pot canviar les seves propietats nutricionals. No és el mateix arròs al vapor que fregit. Científics de Sri Lanka han descobert una nova i senzilla manera de cuinar l'arròs que redueix a més de la meitat el nombre de calories que absorbeix el cos.

El truc està en el midó

La clau resideix en el tipus de midó que es consumeix. Hi ha dues classes principals de midons: el digerible, que es processa a l'estómac i es transforma de seguida en glucosa, i el no digerible, que no es descompon a l'intestí prim, per la qual cosa no es converteix en glucosa i aporta menys calories. Tenint això en conte, els investigadors van pensar en transformar el midó digerible a no digerible per així reduir el nombre de calories aprofitables.

El mètode consisteix a afegir un lípid a l'aigua bullint abans de tirar l'arròs. El lípid pot ser oli de coco, tot i que hauria de funcionar amb qualsevol altre tipus. Es cou l'arròs a foc lent durant 40 minuts i després es deixa refredar a la nevera durant 12 hores abans de tornar a escalfar per menjar.

Es veu que segons aquests experts, l'oli interactua amb el midó per alterar la seva estructura, mentre que el procés de refredament ajuda a preservar la conversió del midó a un amb menys càrrega calòrica.

Els científics van comprovar que aquesta reducció de calories varia en funció del tipus d'arròs, des del 10% que s'aconsegueix amb el tipus d'arròs habitual, a 50-60% de l'arròs amb el midó no digerible.

Així que ja saps, si vols menjar un arròs que engreix menys, l'únic que has de fer és cuinar-lo amb oli i refredar-seguidament perquè l'estructura del midó canviï.