La patata és un dels ingredients més dúctils i, per tant, admet tota mena de transformacions culinàries: fregit, estofat, enfornat, guisat. I també el bullit, base per a la confecció de plats freds o amanides. Cal citar la que és potser la més famosa amanida de patates, Kartoffelsalat de Baviera i la resta d’Alemanya, normalment amanida amb una vinagreta que inclou ceba picada. O les restants amanides de patates d’Alemanya, Bèlgica i zones adjacents, que solen portar arengs, remolatxa, cogombrets i una vinagreta.

INGREDIENTS

-Un quilo de patates per bullir (petites o mitjanes, regulars).

-Una culleradeta de comí en gra.

-Sal.

-Aigua.

-200 ml de brou.

-Una ceba mitjana.

-4 cullerades d’oli.

-5 cullerades de vinagre.

-Pebre.

ELABORACIÓ

-Feu bullir les patates, senceres i amb pela, amb aigua, sal i llavors de comí. Quan siguin cuites (uns 20 minuts), escorreu-les i deixeu-les refredar una mica. Peleu-les i talleu-les a rodelles d’un centímetre, aproximadament. Poseu-les en un bol. Barregeu el brou, l’oli, el vinagre i la ceba pelada i picada molt petita, així com sal i pebre. Tireu-ho a les patates i remeneu-ho curosament, mirant que no es desfacin. Abans de servir-ho és convenient que reposin de mitja hora a dues hores. De fet, l’endemà poden ser encara més bones, guardades a la nevera però tretes mitja hora abans de menjar-les, com a mínim.

NOTES

-Hi ha qui a l’amaniment hi afegeix un pols de sucre o alguna herba, com cebollí.

-En la versió anomenada Ingelborg s’hi afegeix ruca i uns dauets de bacó fregits molt cruixents. També hi ha versions amb salsitxes cuites.

-Si no voleu un gust tan marcat de l’amaniment, podeu substituir el brou per aigua, que ajuda a mantenir separades les rodelles de patates; en aquest cas és convenient mullar-les abans d’amanir-les.

-Cal fer servir patates per bullir, que quedin fermes, de les varietats Agria, Arkula, Arnika, Granola, Rikea, Cinja, Gloria...