Recepta de Mestre Robert, extreta del Llibre del coch (s. XV). S'ha adaptat la recepta al català actual.

INGREDIENTS

- 12 ous.

- 1/2 quilo de farina.

- 1/4 de litre d’oli.

- 40 o 50 grams de llard o sagí.

- Aigua.

- Formatges frescos o matons.

- Per al guarniment: sucre, canyella, almívar o mel.

ELABORACIÓ

- Prendràs formatges frescos o matons i els picaràs en un morter amb ous. Afegeix-hi farina.

- Quant tot sigui ben incorporat i pastat, agafa una cassola que sigui neta i posa-hi una bona quantitat de greix de porc o oli que sigui fi.

- Quan la cassola bulli, fes de la dita pasta pilons rodonets i posa’ls a la cassola, de manera que la pilota hi vagi nedant. I quan el que hi ha a la cassola tingui color d’or, treu-lo i posa-n’hi d’altres. Quan tot sigui fet, posa-ho en plats i per damun, mel, sucre i canyella mòlta.

- Nota una cosa: que amb els formatges i els ous hi has de fer fondre una mica de llevat i en la resta hi poses farina.

- Mentre facis les pilotes, t’untaràs les mans amb una mica d’oli fi. Quan es posen a la cassola, si cruixen, senyal és que la pasta és massa molla; fes-la més dura amb més farina.

- I heus aquí com es fan les taronges de Xàtiva. I quan siguin fetes, posa-hi al damunt mel fosa i sucre i canyella, tot picat.

NOTES

→ Actualment, les almoixàvenes són com una mena de coca que es fa al forn.