El mochi és una preparació culinària japonesa i xinesa feta d’arròs glutinós cuit i aixafat amb un morter fins que esdevé una pasta, i després modelat. Com que té un gust més dolç que d’altres varietats d’arròs, és l’ingredient de base de nombroses receptes de dolços tradicionals (wagashi), però també forma part de diversos àpats salats o es fa fondre dins de sopes. Bé que se’n consumeix tot l’any, al Japó és una menja tradicional de cap d’any i generalment es pren sol, lleugerament torrat i sucat en una salsa a base de shoyu o soja. Com que el mochi és molt enganxós i menjat així costa de mastegar, en aquestes festes de cap d’any que se’n menja molt, hi ha sovint ennuegaments que arriben a causar morts. Tradicionalment el mochi s’elabora en un cerimonial anomenat mochitsuki, que se sol fer en públic.

INGREDIENTS

-250 grams d’arròs glutinós

-100 grams de sucre

-3.200 ml d’aigua mineral

-Una mica de maizena o mida.

Farcit:

-250 grams de mongetes azuki en pasta (anko)

-250 grams de sucre

-Un pessic de sal

-Opcionalment, maduixes o maduixots

ELABORACIÓ

-Poseu l’arròs i el sucre en un bol i barregeu-ho bé. Afegiu-hi l’aigua i mescleu de nou. Poseu la barreja en un microones en un recipient de vidre i escalfeu-lo durant 2 minuts, tapat amb paper film.

-Traieu-ho i remeneu-ho. Escalfeu-lo dos minuts més. Si la superfície és brillant, ja està a punt.

-Piqueu amb un morter la pasta de mochi.

-Poseu una mica de midó de patata en una superfície plana i empolseu-vos-en les mans. Traieu la massa calenta del bol amb les mans (compte, que crema!). Deixeu-ho refredar una mica i pasteu-la bé, afegint més midó si cal.

-Dividiu la massa en 14 peces de mochi, planes i rodones. Poseu una mica del farcit que trieu (en aquest cas un maduixot envoltat amb pasta anko) al centre de cada una, i encercleu-la amb la massa fent un mochi. NOTES

-Els farcits poden ser de maduixots, xocolata, gelat de cireres o de te verd, etc.

-Tradicionalment, es fan a la brasa i se serveixen amb salsa de soja, dolça o salada.