Quan a casa es matava un pollastre o una gallina, que servia per rostir, estofar, etc., amb els menuts es feia una deliciosa sopa. De forma quasi idèntica, a Catalunya trobem l’escudella de menuts i al País Valencià la sopa coberta; en aquest cas s’hi afegeix un ou dur picat juntament amb els menuts, ben picats. La sopa coberta és el Rolls Royce d’aquesta mena de sopes.     

INGREDIENTS

  •  Menuts de gallina o de pollastre pagès (païdor o pedrer, fetgets, sang, ouera...).
  • Oli d’oliva o greix.
  • 2 grans d’all.
  • Un tomàquet madur.
  • Pa ratllat (uns 300 grams).
  • Sal i pebre negre.
  • Una culleradeta de pebre vermell.
  • Aigua.

ELABORACIÓ

  • Renteu els menuts i talleu-los a trossos. Sofregiu-los en una olla amb el llard –o meitat llard i meitat oli, o només oli–. Afegiu-hi l’all tallat ben fi i el tomàquet picat. Afegiu-hi un litre i quart d’aigua i deixeu-ho bullir.
  • Quan els menuts estiguin quasi cuits, afegiu-hi i pa i saleu-ho.
  • Feu-ho bullir una mitja hora a foc baix. No ha de quedar molt espessa. 
  • Després d’uns minuts, tritureu-ho amb un batedor.

NOTES

  • Hi podeu afegir api, porro, pastanaga o alguna altra herba al gust, com julivert.
  • Seguint el mateix procediment, si no disposeu de menuts podeu fer servir puntes d’ala, carcanades, potes, etc.