La popular coca de llardons, pròpia del carnaval i altres festes, s’enriqueix amb ingredients i noms diversos al llarg de la nostra geografia: de greixons o de greixots (Girona), de roes (Menorca), de raïssons (Mallorca), de xinxarrons (Eivissa), de xitxarrons (País Valencià), de greixillons (Catalunya Nord). També hi ha les coques de greix, de sagí, etc.     

INGREDIENTS

  •  200 grams de llardons (o més quantitat).
  • Mig quilo o 600 grams de farina.
  • 30 grams de llevat de París.
  • Aigua (la que admeti; unes 2 tasses).
  • Una llimona (la pela).
  • 300 grams de sucre (unes 2 tasses).
  • 2 ous.
  • Una cullerada de llard.
  • Pinyons.
  • Un pols de sal.

ELABORACIÓ

  • Passeu, opcionalment, els greixons per la màquina. Desfeu el llevat amb aigua tèbia. En una conca barregeu la farina, el llevat i els ous; treballeu-la bé. Poseu-hi l’aigua que admeti, fins que quedi una massa més aviat espessa. Afegiu-hi el sucre i la llimona ratllada. Hi tireu els llardons i el llard i ho torneu a treballar. 
  • Greixeu una llauna i empolseu-la amb farina i col·loqueu-hi la pasta. Deixeu-la reposar, una estona, fins que llevi (almenys una hora, en un lloc calent).
  • La cobriu amb pinyons i sucre i la poseu al forn prèviament escalfat (uns 150º) fins que sigui cuita i daurada. Necessitareu uns 3/4 d’hora, aproximadament.

NOTES

  • Els greixons o greixots s’hi solien posar sencers. Els de pagès, a més, eren menys premsats que els que es compren. Es pot prescindir del llard.
  •  Si la voleu més esponjosa, bateu les clares a punt de neu. Després s’ hi ajunten els rovells i tot seguit la farina i la resta d’ingredients. S’hi pot posar llet, canyella, matafaluga... En comptes de llevat de forner es pot emprar un sobre de Royal.
  •  Seguint un sistema similar, també es feia una coca guarnida amb sucre i pinyons, sense greixots. Sempre es deixava gruixuda (de 4 a 5 centímetres).