INGREDIENTS

  •  Un litre d’aiguardent
  • 200 grams de sucre (aproximadament; depèn del gust)
  • 3 o 4 nous verdes
  • Espècies: Mig canó de canyella, unes raspadures de nou moscada, 2 claus, macís, etc.
  • Herbes al gust: Mentes diverses (comuna, del consol, de Santa Maria, del caramel etc.), farigola, romaní, sajolida, barballó, espígol, hisop, marialluïsa, ruda (molt poca), sàlvia, tarongina (melissa), fonoll, plantatge, etc.
  • Flors i llavors: Roses, malva, magnòlia, matafaluga, cardamom, ginebrons, baies de celiandre, anís estrellat, grans de cafè, etc.

ELABORACIÓ

  • Amb una massa o el mànec d’un tallant o mà de morter, aixafeu les nous o partiu-les per la meitat. Col·loqueu-les, juntament amb la resta de tots els ingredients -les herbes tallades amb unes tisores- en un pot de vidre, remenant-ho de tant en tant. Ho feu reposar a sol i serena durant uns 40 dies (a l’exterior). Remeneu-la de tant en tant. Llavors ho filtreu a través d’un colador de paper o de drap i poseu el licor resultant en una ampolla bonica.

NOTES

  • Hi heu de posar sucre si feu servir aiguardent sec. En cas que sigui anís, en podeu prescindir.A les botigues especialitzades venen un aiguardent o alcohol especial per a ratafia.
  •  La ratafia es beu com a llevant de taula o com a aperitiu, en aquest darrers cas amb gel, combinada amb gin, etc.
  • Actualment també s’elabora una crema de ratafia o ratafia amb llet a la comarca del Gironès, que va ser impulsada pel malaguanyat Lluís Ball·llosera des de Vilobí d’Onyar i Salitja.