El plàtan i la banana s'assemblen, sí. Aquestes dues fruites tropicals són fàcils de confondre a simple vista, tot i que tenen forces diferències: no són iguals ni en preu, ni en aroma (el del plàtan és més intens) ni tampoc coincideixen en els valors nutricionals que aporten.
Ambdues això sí, pertanyen a la família de les Musàcies, característica per les seves grans fulles verdes i de la qual existeixen més de quaranta varietats, però com apuntàvem disten molt entre elles, i a part dels ja mencionats, en aquests altres aspectes:
Aspecte:
La banana és de major grandària (tant de diàmetre com de llargària), té major pes i la seva forma és molt més recta, a diferència del plàtan que presenta una gran curvatura. A més, les taques de color marró existents en el plàtan també són una marca d'identitat pròpia.
Preu:
La banana és de les dues, l'opció més econòmica.
Textura:
En el cas del plàtan, és molt més ferma i sucosa, degut en gran part al fet que concentra més aigua.
Sabor:
També en el gust dels dos productes, es nota la diferència. La banana és menys dolça perquè posseeix més midó i menys sucre. No obstant això existeix una varietat, la banana de Madeira que s'assembla, i molt, al nostre plàtan de Canàries.
Procedència:
Mentre que el 70% del plàtan que es consumeix a la península prové de les Illes Canàries, la banana que trobem a les botigues procedeix de Centreamèrica i Àfrica.
Propietats i valor nutricional:
El plàtan guanya en potassi, vitamina A, ferro, fibra i fòsfor, mentre que la banana és menys calòrica i posseeix més coure, zinc i Manganès.