El plàtan i la banana s'assemblen, sí. Aquestes dues fruites tropicals són fàcils de confondre a simple vista, tot i que tenen forces diferències: no són iguals ni en preu, ni en aroma (el del plàtan és més intens) ni tampoc coincideixen en els valors nutricionals que aporten.

Ambdues això sí, pertanyen a la família de les Musàcies, característica per les seves grans fulles verdes i de la qual existeixen més de quaranta varietats, però com apuntàvem disten molt entre elles, i a part dels ja mencionats, en aquests altres aspectes:

Aspecte: 

La banana és de major grandària (tant de diàmetre com de llargària), té major pes i la seva forma és molt més recta, a diferència del plàtan que presenta una gran curvatura. A més, les taques de color marró existents en el plàtan també són una marca d'identitat pròpia.

Preu:

La banana és de les dues, l'opció més econòmica.

Textura:

En el cas del plàtan, és molt més ferma i sucosa, degut en gran part al fet que concentra més aigua.

Sabor: 

També en el gust dels dos productes, es nota la diferència. La banana és menys dolça perquè posseeix més midó i menys sucre. No obstant això existeix una varietat, la banana de Madeira que s'assembla, i molt, al nostre plàtan de Canàries.

Procedència: 

Mentre que el 70% del plàtan que es consumeix a la península prové de les Illes Canàries, la banana que trobem a les botigues procedeix de Centreamèrica i Àfrica.

Propietats i valor nutricional:

El plàtan guanya en potassi, vitamina A, ferro, fibra i fòsfor, mentre que la banana és menys calòrica i posseeix més coure, zinc i Manganès.