El celler Lagar de Sabariz està ubicat a San Amaro a la província d’Ourense, en una finca espectacular a 300 metres del riu Miño, al costat d’un poble celta rodejat de muntanyes amb quatre hectàrees de vinya que es cultiven des del segle XVI, data que es conserva a la casa i a l’antiga capella. Vaig conèixer a Pilar Higuero propietària i «alma mater» del celler en una fira de vins, em va deixar captivada quan en va explicar el seu projecte. 

A Pita Cega és el vi més emblemàtic del celler, es tracta d’un cupatge principalment de treixadura i albarinyo de l’excel·lent collita del 2015 la millor que recorda aquest celler, d’unes vinyes de molt poca producció. El vi ha seguit un cultiu d’agricultura biodinàmica, de sols de granit, carregats de quars. Fermentació espontània de llevats naturals, manté dos anys i mig en contacte amb les seves lies, acompanyada sempre de música clàssica. 

Mínima intervenció i mínima addicció de sulfurós a deu dies abans d’embotellar. Les ampolles son ecològiques i pesen 400 g quan normalment pesen 1000 gr., estan pintades a mà. Em va acabar de convèncer quan vaig tastar el seu vi blanc de color groc palla pàl·lid, mostra un bon ventall d’aromes a fruita, préssec i poma, notes cítriques, taronja amarga, litxis, i flors de lavanda. 

En boca és exuberant, untuós, evolvent, salí, amb molta personalitat, llarg de sabors, manté la tensió cítrica i una nota amarga que el fa més atractiu. Un gran vi blanc d’escassa producció.

Sense DO: Lagar de Sabariz, San Amaro, Ourense

Preu: de 39,5 a 45 euros