Els padrins amb fillols i els amants del dolç ja tenen apuntat el 17 d’abril a l’agenda: és Diumenge de Pasqua i toca comprar la mona. Si encara no tens clar què fer, et proposem cinc grans pastisseries que tenen la virtut de sorprendre tothom i fins i tot despertar la gana dels menys llaminers. Aquí tens les mones més divertides i originals.

L’Atelier Barcelona

L’Atelier Barcelona, la pastisseria d’Eric Ortuño i Ximena Pastor, presenta quatre varietats inspirades en els Estats Units, Anglaterra, Itàlia i Espanya. La mona nord-americana Koons recorda Jeff Koons, considerat el principal artista ‘kistch’, i els gossets fets amb globus que va immortalitzar l’artista; estan disponibles en diversos colors i gustos, i reposen sobre unes rajoles farcides de xocolata.

La segona mona es converteix en un dels grafitis més famosos de l’artista britànic Bansky amb un atractiu afegit: es pot personalitzar amb qualsevol fotografia o dibuix que es vulgui.

D’Itàlia arriba el típic dolç de Setmana Santa, La Colomba Pasquale, que té una massa esponjosa, amb taronja, fruita confitada i glacejat amb ametlles, i que és molt semblant al ‘panettone’ però amb forma de creu i sense les panses. I d’Espanya aposten per la tradicional mona de Pasqua: dos pastissos coronats amb un niu de xocolata i tres ous que amaguen una ‘mousse’ de coco i compota de mango a dins; d’una banda, un pa de pessic i una ‘mousse’ de coco amb cremós de mango i cruixent de xocolata blanca, de l’altra, un pastís de Sàcher de mango passió i d’un pa de pessic tou de xocolata.

Oriol Balaguer

Oriol Balaguer ha creat una col·lecció d’ous de Pasqua inspirats en l’arquitectura, la naturalesa i en l’univers animal, com coales en moviment, elefants, ànecs, lleons, peixos globus i recreacions de pallassos.

Tenen formes i mides diferents, i estan elaborats de manera artesanal, a partir de cacau Grand Cru, una xocolata que el mestre pastisser fa servir en la seva línia de bombons procedent de les plantacions de cacau de Veneçuela, Trinitat i Sao Tomé, a més de xocolata negra i blanca.

Escribà

Christian Escribà i el seu equip compten amb fins a 25 models de mones, amb preus que van des dels 30 fins als 129 euros. Ja diuen que en la varietat hi ha el gust... Fortnite, Twitch, Pokemon, Harry Potter i TikTok, entre altres, cobren forma de pastís enguany en mans del popular pastisser. Estan fetes, segons el model, de xocolata blanca, xocolata amb llet i xocolata negra.

Hofmann

L’indi, l'astronauta, el víking, el pirata i l'alienígena, entre altres, són els protagonistes d’aquesta Pasqua a Hofmann. Aquests deliciosos pastissos ’elaboren artesanalment amb xocolata ‘top’ i menys sucres. Una proposta més guerrera que pren com a base la tradicional figura de l’ou i que surt del clàssic món animal.

«Recuperem les tècniques de les figures planes, és a dir, dels patrons, per trobar un nou disseny a mig camí entre el volum que proporciona l’ús de l’ou i la gràcia única dels elements de xocolata tallats amb patró», explica Miquel Guarro, director de pastisseria. A totes les peces es juga amb els tres tipus de xocolates: blanca, amb llet i negra.

A aquestes peces s’hi sumen els tradicionals pastissos de Pasqua, com la Sara i el pastís de xocolata, revestits i actualitzats.

Rocambolesc

Jordi Roca enlluerna a Rocambolesc amb la figura d’un ximpanzé assegut en una posició que fa pensar que estigués pensant alguna cosa. La pastisseria col·labora amb la Fundació Mona perquè part dels beneficis es destinin a ajudar a rehabilitar i rescatar els primats maltractats i/o abandonats. Està disponible als locals de Girona, Barcelona i Madrid.