Tardor, temps de bolets, panellets i, per sort, també castanyes... i xocolata, perquè no? La recepta que avui et presentem uneix aquests dos darrers productes, un pastís de castanyes i xocolata molt fàcil de fer i, encara més, si es fa servir el microones. Preparats per començar?

Els ingredients que necessitem són els següents:

  • 750 grams de castanyes,
  • 300 de xocolata fondant,
  • 100 mil·lilitres de llet,
  • 160 grams de sucre,
  • 120 mil·lilitres d'oli d'oliva,
  • quatre ous
  • 60 grams de maizena

Per a la salsa de rom:

  • 200 mil·lilitres de nata,
  • 225 grams de sucre,
  • 40 mil·lilitres de llet, 20 grams de maizena,
  • 75 grams de mantega,
  • 50 mil·lilitres de rom
  • un palet de canyella.

A més, per fer el caramel calen 75 grams de sucre.

Pas a pas

  • Si fem servir el microones: Comencem torrant les castanyes. El primer que cal saber és quina potència té el nostre microones. Si aquesta arriba als 1.000 watts, les castanyes estaran rostides en només 2 minuts. Si en tens un de fins a 800 watts, el temps d'espera serà d'uns 30 segons més. Abans de posar-les a l'aparell, i perquè no rebentin, cal fer un tall en forma de línia recta o en forma de creu a cada castanya. Després, li tirem un pessic de sal per sobre. I ara sí, és el moment d'introduir-les al microones i en funció dels watts anteriorment esmentats deixar-les fer.
  • Si fem servir olla: Fem un tall a les castanyes (això és molt important, ja que si no ho féssim explotarien) i les coem en aigua uns 15 minuts.

Un cop tenim les castanyes cuites, les pelem i en separem 200 g que necessitarem per a la salsa. Les restants, les batem amb la batedora, juntament amb la llet i reservem.

Fonem la xocolata al microones i també la reservem.

Separem les clares dels rovells i batem aquestes últimes amb el sucre, fins que doblin el seu volum.

Afegim ara el puré de castanyes, l'oli i la maizena.

Barregem bé tots els ingredients i afegim la xocolata fosa.

Muntem les clares a punt de neu i les incorporem.

Aboquem la massa en un motlle, untat amb mantega i enfarinat, i l'introduïm al forn, prèviament escalfat a 180 º, durant 30-40 minuts. Quan es refredi, ho bolquem en un plat.

I ara toca fer la salsa

Prepararem ara la salsa al rom i per això coem les castanyes que teníem reservades amb 125 g de sucre i mig litre d'aigua, durant una mitja hora a foc suau.

Portem la nata a ebullició amb el sucre restant (100 g) i la canyella.

Dissolem la maizena a la llet freda i l'afegim, així com també el rom i la mantega a trossets.

Traiem el palet de canyella, abaixem el foc i coem uns 3 minuts, sense deixar de remenar.

Retirem del foc, aboquem les castanyes que teníem cuites (sense l'almívar) i ho passem tot per la batedora. Ens quedarà una crema suau que aboquem per sobre del pastís.

A continuació fem l'almívar, coent el sucre amb una mica d'aigua i el reguem per sobre del pastís. Primer s'endurirà, però després es va fonent i serà deliciós.