Aperitiu mediterrani

Què passa si menges olives cada dia?

Olives verdes

Olives verdes / Marta Jordi

Lola Gutiérrez

Quan es vol fer un aperitiu, qui més qui menys pensa en menjar olives. Almenys, als països mediterranis, on l’olivera és un dels arbres predominants. I és que les olives van bé amb tot: amb el vermut, amb la canya, amb un refresc o amb vi.

A més, són antioxidants, riques en àcids grassos saludables i àcids oleics i contenen vitamina E. Entre les seves propietats hi ha la d’afavorir la digestió i ajudar a combatre el restrenyiment, a més de disminuir el conegut com a colesterol dolent (LDL) i augmentar el colesterol bo (HDL).

És un d’aquests aliments que ajuda a mantenir una alimentació sana i equilibrada, per la qual cosa es pot consumir diàriament. De fet, els experts recomanen ingerir-ne una dosi diària de 25 grams, cosa que equival a unes 7 olives cada dia.

Riques en sodi

Tanmateix, al seu alt valor nutricional i importants beneficis per a la salut s’hi afegeix un contra. I és que a les olives se les sotmet a un procés anomenat salinització, un sistema que serveix per conservar-les durant més temps. En aquest procés, absorbeixen una gran quantitat de sal (clorur sòdic), alterant el seu gust de forma molt notòria.

De fet, 100 grams d’olives contenen entre 2 i 3 grams de sodi, la quantitat màxima recomanada de consum en tot el dia, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Un extrem que ha de ser tingut en compte a l’hora de consumir aquest aliment de forma diària, sobretot per a les persones que tinguin un excés de sodi i hagin de reduir el consum de sal en la seva dieta.