La falda pirinenca de les Salines, la cara sud del Vallespir nord-català, és un territori dotat d´una bellesa natural incomparable. Descobrir aquesta porció de l´Alt Empordà és tan fàcil com apropar-se a qualsevol dels pobles que estan integrats al Consorci Salines-Bassegoda. Aquests municipis fan una feina encomiable de preservació i de revalorització del patrimoni paisatgístic, cultural i mediambiental, posant un accent en la promoció del desenvolupament sostenible de les activitats econòmiques.

Els arbres monumentals, els espais protegits, les gorgues, els rius, les carreteres paisatgístiques, els miradors, les fonts, tots aquests pobles d´interior amb un caràcter rural que els caracteritza, els espais de memòria, la ruta de l´exili... Els castells, les construccions de pedra seca, les ermites i capelles, les esglésies, els monestirs i les canòniques, els santuaris, els dòlmens, els menhirs, les cabanes, les tradicions...

Tota aquesta gran riquesa paisatgística conformada per tots els elements naturals i arquitectònics de les Salines Bassegoda té un cor latent a la conca de la Muga, l´embassament de Darnius-Boadella. El massís de les Salines és un dels miradors privilegiats de l´Empordà. El seu poble de referència és Maçanet de Cabrenys, un municipi carregat d´ofertes lúdiques, culturals i esportives que es resumeixen amb claredat només de veure el seu paisatge i conèixer la seva gent. Els pobles del voltant tenen les mateixes característiques, des d´Agullana a Albanyà, passant per Avinyonet de Puigventós, Biure d´Empordà, Boadella i les Escaules, Cabanelles, Cistella, Darnius, Lladó, Llers, Navata, Pont de Molins, Sant Llorenç de la Muga, Ter­rades, Vilanant i la Vajol.

Per saber-ne més: Salines Bassegoda. www.salines-bassegoda.org