Fugir de la calor a l'estiu és una tasca difícil. Catalunya ha viscut enguany un dels tres juliols més càlids mesurats al país, juntament amb el de 2015 i el de 2006. Un dels motius principals dels registres del juliol passat és que entre els dies 11 i 25 es va produir una de les onades de calor més persistents mesurades a Catalunya amb més de dues setmanes de calor superior a la normal. Tanmateix, la calor no ha afectat tots els municipis per igual. N'hi ha que fugen de les altes temperatures i s'han convertit en els pobles més frescos de tot l'Estat. A la Cerdanya en destaquen dos.

Bellver de Cerdanya

Bellver de Cerdanya, al Pirineu lleidatà, és un dels pobles més frescos del país. En els mesos més calorosos de l'any, la temperatura mitjana en aquest indret no supera els 19ºC durant el mes de juliol.

En aquest municipi també es troba Talltendre, que també és una de les localitzacions més fredes d'Espanya. Està una altitud de 1.700 metres i té una mitjana anual de temperatura de 5,2 °C.

Alp

Pertanyent a la Baixa Cerdanya, Alp està situat al sud-est de la comarca i en el límit amb les del Ripollès i de Berguedà. Inclou els nuclis de Masella i La Molina. A Alp, els estius són curts, còmodes i secs; els hiverns són llargs, molt freds i nevats. Durant tot l'any està parcialment ennuvolat. La temperatura generalment varia de -4 °C a 24 °C i rares vegades baixa a menys de -9 °C o puja a més de 28 °C.