La història d'aquest municipi comença en l'època romana, quan els romans van ocupar les terres fèrtils de la vora del riu Calders. El creixement domegràfic, però, no va començar fins al segle XVII. És el moment que la vinya es generalitza per aquestes comarques i es converteix en la base de la seva economia juntamet amb la fabricació de teixits bastos de llana. En el segle XIX, es descobreix el potencial dels rius per moure fàbriques de cotó. Durant tota la centúria se'n construiran sis i un molí polvorer que, juntament amb les vinyes, seran la base del creixement de Navarcles.

 

Monestir de Sant Benet de Bages: Un dels tresors d'aquesta zona, lligat al seu valor històric i patrimonial, és el Monestir de Sant Benet de Bages. Situat a un quilòmetre de Navarcles, és l'edifici romànic més emblemàtic de la comarca del Bages. Tot i que la seva construcció data del segle X, la major part és del segle XII. El campanar, des d'on es divisa tots els racons del municipi, es va acabar de construir el 1696.

 

Capella de Sant Bartomeu: També com a patrimoni històric i religiós, Navarcles té la capella de Sant Bartomeu. Situada al carrer de Sant Bartomeu, havia estat la part rústica d'una vil·la romana, convertida posteriorment en petita capella rural. Refeta el segle XVIII, abandonada i en procés de degradació, el 1987 n'inicià la restauració el Servei del Patrimoni Aquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

 

Pont Vell: Un dels monuments històrics i més coneguts del municipi és el Pont Vell, una infraestructura creada l'any 1796 per comunicar-se amb el pla de Bages. En aquella època, els navarclins havien de creuar el riu per fer els intercanvis. És per aquest motiu que van decidir construir el pont, treballant els diumenges i fent servir els ingressos que obtenien d'un hostal municipal que van posar en funcionament.

 

Parc del Llac i els meandres del riu Calders: Un dels racons més destacats de Navarcles és el Parc del Llac i els meadres del riu Calders. Es tracta d'un entorn natural on es pot passejar i gaudir de la natura. També s'hi poden practicar esports d'aventura (tirolina, canoe, tir amb arc, pont de mico,etc.). A la vora del riu també es poden contemplar les antigues fàbriques que encara queden a la vora dels rius, les recloses i els canals que antigament les feinen funcionar.

 

A més del Parc del Llac, també val la pena visitar algunes poblacions properes a Navarcles com són Talamanca, Mura i el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac.