El Fòrum Gastronòmic Barcelona, que tindrà lloc del 18 al 20 de novembre al recinte de Fira Barcelona a Montjuïc després de tres anys d'absència, ha anunciat aquest dijous el seu leitmotiv: '(Re)pensar la gastronomia'. En consonància, la cita estrena l'anomenat Fòrum Lab, un espai on no es cuinarà sinó que es reflexionarà sobre el futur del sector amb productors, empreses i grans xefs com els que ja han confirmat assistència: Carme Ruscalleda, Raül Balam (Moments), Paco Pérez (Enoteca) o Jordi Cruz (Àbac), entre altres. "Estem en un moment que convida a la reflexió i la introspecció després de molts anys de creixement i progressió trepidants", raona en un comunicat el codirector del Fòrum, Pep Palau, en un comunicat. El certamen l'organitza per primera vegada per Fira de Barcelona, a través de la seva societat Alimentaria Exhibitions, conjuntament amb Fòrum Gastronòmic.

El Fòrum Gastronòmic Barcelona se celebrarà al pavelló 8 de Fira Barcelona (Montjuïc), i hores d'ara ja ha comercialitzat més del 70% de l'espai expositiu previst, uns 6.000 metres quadrats, segons ha informat l'organització. En total, s'espera la participació de més de 200 expositors, entre els quals grans empreses (Estrella Damm, Tupinamba o Bidfood), però també petits productors. El saló doblaria així l'espai que ocupava l'última vegada que es va celebrar a Barcelona, l'any 2016.

En el marc del Fòrum es lliuraran tres guardons. 'Cuiner 2019 Fòrum Gastronòmic' distingirà la feina de cuiners emergents que utilitzen productes de proximitat; els Premis Josep Mercader reconeixeran la trajectòria professional de cuiners, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cultura gastronòmica catalana; i els InnoForum premiaran la innovació en la gastronomia en diverses categories.