L’escalada de preus és inversament proporcional a la corba de la teva economia. Tot és cada vegada més car i tu notes cada vegada menys xavalla a la butxaca. Per si no fos prou, el Nadal sembla haver començat, almenys per a Xavier García Albiol, i serà millor que estalviïs una mica, si no vols que el Pare Noel deixi un grapat de regals del Tot a 1 Euro als teus familiars. ¿És possible deixar de gastar com un boig sense reprimir les teves pulsions ‘foodies’? I tant que sí. En aquests restaurants podràs començar la teva Operació Estalvi sense renunciar als teus capricis culinaris. I sense recórrer al menú del dia; el més difícil encara. Amb uns 15 euros al sarró, en tindràs prou per arribar a la pujada de gener… I tornada a començar.

1. Xup-xup baratRQP immillorable

Pot ser que en la composició de la seva pissarra reverberi l’esperit del Gelida, no debades, l’alma mater de Bo de Bernat (Urgell, 27) va treballar en aquella cuina tan ínclita. Per això el receptari popular català adquireix caires èpics en aquesta santa casa que funciona amb carta o pissarra.

Per cert, tan o més agradables resulten els preus, impensables per a un restaurant de tanta qualitat en un barri com Sant Antoni. A Bo de Bernat t’explotarà el primer botó dels Levi’s per no més de 15 euros.

Fricandó estel·lar amb papes fregides tallades a mà per 5,80 €. Truita de dos ous amb rovellons per 4,75 €. Capipota per 5,50 €… Dissabte, a les 14.30 h, hi ha més cua que a la botiga de Lego. La millor relació qualitat-preu del barri al servei d’una clientela que s’apunta al lema de Mediamarkt: Jo no soc tonto.

2. Platàs combinat. Clàssic popular

Seria el Titanic de les patates braves barcelonines, si el Titanic no s’hagués enfonsat. Fa falta alguna cosa més que un iceberg per tombar el Tomàs de Sarrià (Major de Sarrià, 49). Conegut per les seves immortals braves (2,90 € la ració), el Tomàs és un lloc formidable per menjar ràpid, bé, greixós i barat. En aquesta catedral de la tapa i la fritada pots recórrer a un clàssic espanyol a reivindicar en temps de poke: el plat combinat. Els preus dels seus famosos combinats són populars (entre 7 i 11 €), i et pots empènyer una botifarra, una hamburguesa, un bistec, unes mandonguilles o un pit de pollastre amb els seus corresponents ous ferrats i braves de la casa. Si el teu límit són 15 monedes, et dona per a postres i trifàsic.

3. Smash per menys. Mort al Happy Meal

Podries pagar una milionada per una triple burger trufada amb foie i fetget de colibrí alirroto, o podries prémer el botó del sentit comú i donar-li una oportunitat a Antonia’s Burger. Amb tres locals en actiu ja a la ciutat (Teodora Lamadrid, 1/ Pepe Rubianes, 37/ Canalejas, 20), l’escuderia Antonia’s juga amb una carta reduïda a la mínima expressió i unes smash burgers delicioses que es desfan a la teva boca, no a la teva mà. La smash bàsica, amb un disc de 100 grams, costa només 6 euros. Si hi summes patates (3,50 la ració) i beguda, voilà, per bastant menys de 15 euros hauràs menjat en una de les millors hamburgueseries de Barcelona. Ni el Mago Pop.

4. Sense menú del dia. Cassola per a tothom

No hi ha menú del dia i tururut viola. És una pissarra llegendària la que mana a Portolés (Diputació, 375). Els plats s’acumulen a la pissarra (en compto uns 50) i conciten l’atenció del respectable, sempre nombrós a l’hora de menjar. Aquí no hi ha secretets, només cuina catalana tradicional feta de molt seny i una miqueta de rauxa. Les olles i cassoles bombollegen. I els preus són tremendament justos. Conill amb allada, tripa, pèsols amb pernil, botifarra amb mongeta, cervells a la romana, sardines a la planxa, escudella barrejada…

Si saps combinar bé les peces del teu menú personalitzat, triomfaràs per uns 15-18 €. Que comencin els jocs de la fam.

5. Pollastres amb cap. Combo bomba

No és necessari pagar dinerals per un bon entrepà de pollastre fregit. A Rooq (Diputació, 349) demostren aquesta màxima des de fa temps. El local no té un interiorisme modern, ni vaixella de disseny, però tot el que s’estalvia en cossis repercuteix en el preu. I que consti: a més de barat, Rooq també és exquisit. Em torna boig el seu entrepà de pollastre fregit, un pit que marinen durant 16 hores i et saluda en tota la seva jugositat sota una gruixuda (i addictiva) capa d’arrebossat. Les salses, els adobats i el pa són artesanals. I els preus, terrenals. Els diferents combos (pots demanar nuggets) són entre els 10 i els 13 €. El clàssic costa 11,50 € i consta d’una chicken burger, acompanyament (allà entrarien les papes) i beguda. La meca del pollastre fregit barceloní a menys de 12 € de separació. Sona bé, no?

6. La crema de Sants. Sabors de sempre

Oblidem-nos dels seus entrepans del dia, sempre creatius, apetitosos i amb prou presència per omplir-te la panxa tot el matí. A la Bodega Montferry (passatge de Serra i Arola, 13) s’obra un miracle cada vegada més escàs a Barcelona: donar menjar bé a un preu just no, justíssim. Segurament hi ha bodegues més barates, però la relació qualitat-preu d’aquesta església de la cuina popular és, com jo ho veig, la millor de Sants.

Poca broma, penya, que per uns 15 € et pots clavar una russa esplendorosa, unes mandonguilles per llepar-te les falangetes ‘ad infinitum’ i una copeta de vi, per allò que caldrà empènyer-ho tot, dic jo.

7. Pollastre coreà. Fantasia K-pop

Tot i que sembli tret d’una fantasia adolescent K-pop, el que es cou a la seva misteriosa cuina és cosa seriosa. El pollastre fregit coreà que factura Oso Familia (Alí Bei, 69) és una llaminadura irresistible: tendríssim per dins, amb un arrebossat poderós i especiat, i un polsim màgic d’una pols picant addictiva. El material és flamíger i barat d’allò més. No hi ha cambrers, et serveixen el menjar en recipients de cartró, i el que s’estalvien, t’ho estalvies també tu.

Per 10,90 €, et fiques entre pit i esquena un combo amb tres peces de pollastre, ració de fregides, bastons de pasta d’arròs (droga duríssima), salsa a triar i refresc. Tenen diferents combos i preus, fins i tot pots demanar-los amb aletes. Si vas amb 15 € a la butxaca, remata la feina amb el frankfurt amb formatge en tempura clavat en un pal (i no li agafis el telèfon al teu nutricionista).

8. Pizzes barates. Preus napolitans

És fàcil preguntar-se com aconsegueixen ajustar tant els marges sense morir en l’intent. Tan fàcil com disfrutar de les seves pizzes napolitanes. Evidentment, no juguen a les grans lligues de La Balmesina, Sartoria Panatieri i companyia, però et treuen del forn una margarida impecable de 33 centímetres de diàmetre pel desconcertant preu de 7 euros. Da Nanni (Rec, 30 / Llibreteria, 10) ha aconseguit arribar a l’equilibri perfecte entre ajust de preus i ajust de qualitat. I si, pel que sigui, només tens un bitllet petit a la butxaca, molta calma: la marinés costa 6 euros i està buona, buona.