Al llarg de les seves quatre temporades a Netflix, 'Las chicas del cable' han hagut de sortejar uns quants vaivens. Les joves que van forjar la seva amistat treballant com a operadores d'una empresa telefònica a l'Espanya dels anys 20 s'han enfrontat a assassinats, segrestos, atemptats, conspiracions, condemnes de presó, a una dolenta molt dolenta com la senyora Carmen (Concha Velasco), al masclisme i, sobretot, a la defunció d'una de les protagonistes. Tanmateix, fins ara no havien sigut víctimes dels estralls de la guerra, cosa que experimentaran en la temporada final, que arriba aquest divendres 14 de febrer.

La plataforma Netflix estrena els primers cinc episodis de la cinquena i última temporada, amb la guerra civil espanyola com a teló de fons. Li quedaran pendents altres cinc capítols, que arribaran al llarg de l'any. "Es morirà molta gent", avança la creadora i productora de la sèrie, Teresa Fernández-Valdés, sobre l'entrega que considera "més ambiciosa": "Hi ha més exteriors, acció i efectes per les conseqüències de la contesa", que trastocarà la vida de les noies, tot i que també servirà per tornar-les a reunir.

Set anys després

Set anys després que les protagonistes se separessin per diferents racons del món després del rescat d'Óscar (Ana Polvorosa) de la presó, Lidia ( Blanca Suárez) torna des de Nova York seguint els passos de Sofía (Denisse Peña), la filla d'Ángeles, que s'ha allistat al bàndol republicà moguda pel seu afany per combatre el feixisme. "Veure Madrid pràcticament destruïda serà un cop dur per a ella", explica l'actriu sobre una temporada que no endolceix tant la història, encara que segueixi mantenint un cert glamur impropi dels temps que corren, fet que la productora Bambú ja va explotar amb ' Velvet'.

De nou a la capital, es retrobarà amb Carlota (Ana Fernández) i Óscar, que estan cobrint el conflicte com a periodistes i que patiran alts i baixos en la seva relació, i Marga (Nadia de Santiago), l'única que no havia escapat del país i que serà "la que més viurà les conseqüències de la guerra", segons destaca l'actriu que la interpreta. Altres personatges del passat també reapareixeran per complicar-los encara més l'existència durant una temporada que prescindirà de les pinzellades d'humor d'anteriors anys per centrar-se en la realitat femenina de la guerra. "Era una situació tan crítica, que les distincions entre homes i dones van arribar a difuminar-se", recalca la seva creadora.

Dones del segle XXI

En una sèrie que s'ha caracteritzat per l'apoderament femení com una de les seves grans bases, resulta paradoxal que hagi triat per al seu comiat una època en la qual la dona va perdre molts dels drets que havia aconseguit en les últimes dècades. Fernández-Valdés justifica aquesta decisió destacant el caràcter lluitador d'aquestes noies. "L'atractiu és que elles, encara que podrien passar de tot perquè ja tenen les seves vides fetes, s'impliquen en aquesta guerra i postguerra amb l'esperança que una futura generació de dones aconsegueixi el que elles ja havien assolit", afirma.

Perquè, encara que 'Las chicas del cable' és una sèrie d'època, les seves protagonistes tenen molt de les dones del segle XXI. "És quelcom pel que Netflix va barallar molt des del principi. Volien que hi hagués llaços comunicants directes entre els conflictes del present i els del passat. Que quan els joves la miressin, no diguessin: aquesta és una sèrie per a la meva mare", argumenta la creadora sobre una ficció que va obrir la veda a la producció original de la plataforma de 'streaming' a Espanya.