A la televisió i al cine hi ha sèries i pel·lícules que han sabut convertir l'escenari en què s'ambienten en un personatge més de la història: París a 'Amélie', Los Angeles a 'La La Land', Nova York a 'Sexe a Nova York', Albuquerque a 'Breaking bad'... Des de fa uns anys, una de les ficcions televisives que més partit ha tret dels paratges en què roda és 'Outlander', la translació a la petita pantalla de la tòrrida saga literària de Diana Gabaldon sobre una infermera britànica durant la Segona Guerra Mundial que viatja en el temps fins a l'Escòcia del segle XVIII. I això que des de fa dues temporades la sèrie ha traslladat l'acció a la Carolina del Nord dels convulsos anys previs a la guerra de la independència americana, tot i que les referències a les Terres Altes han continuat sent constants. «Escòcia és com una estrella convidada del repartiment», feia broma en el rodatge de la cinquena temporada d''Outlander' el seu productor executiu, Matt Roberts.

Aprofitant l'interès que ha suscitat aquesta ficció per les Highlands, Sam Heughan, el seu protagonista, ha decidit tornar a posar-se la faldilla escocesa que tant lluu en la sèrie i emprendre una 'road trip' per ensenyar a l'audiència tot el que té per oferir la seva terra natal. «Una història increïble, tradició, castells, guerrers, música, deliciós menjar i una gent càlida i hospitalària», enumera ell mateix. El resultat és 'Men in kilts', una minisèrie documental de vuit episodis de poc menys de mitja hora que Movistar estrena aquest divendres 9 d'abril (dial 11) i en què l'actor que dona vida a l'aguerrit Jamie Fraser està acompanyat per un altre dels intèrprets d''Outlander', Graham McTavish, que durant les primeres temporades va interpretar el tiet del protagonista, Douglas MacKenzie.

Tot i que en la ficció basada en les novel·les de Gabaldon els dos personatges mantenien una tensa relació, a 'Men in kilts' queda clar que tot era part de la trama, ja que hi ha molt bona connexió entre els actors que els interpreten. Això els serveix perquè el seu viatge en caravana estigui carregat de moments de col·leguisme i bromes. «És bàsicament una espècie de viatge d'amics per Escòcia en què explorem, de forma divertida, la seva cultura i en què, amb sort, la gent podrà aprendre coses», avançava Heughan a EL PERIÓDICO durant el rodatge de la cinquena temporada d''Outlander' a Glasgow, quan acabava de gravar el primer dels episodis de 'Men in kilts'. «Vaig intentar que la sèrie destaqués visualment. També hi ha molta música i tenim convidats genials en cada episodi, des de caps de clans fins a esportistes, gent del whisky, músics...», relatava.

L'illa del whisky

El primer episodi, de fet, els serveix per ensenyar com es prepara la beguda nacional d'Escòcia i un dels motors de l'economia del país, visitant una de les famoses destil·leries d'Islay, coneguda com l'illa del whisky. També paren a la capital, Edimburg, per degustar els plats del xef Tom Kitchin, per després posar-se a pescar a la localitat costanera de Pittenweem i portar el marisc que han capturat al xef Tony Singh. En altres capítols els veurem practicant muntanyisme, exercint de pastors d'ovelles, tocant la gaita i practicant esports tan arrelats a Escòcia com el rugbi i el golf.

Tampoc faltaran referències a la sèrie de la qual procedeixen, ja que visitaran el lloc de la històrica batalla de Culloden, que va marcar un punt d'inflexió en la trama al final de la tercera temporada. Perquè, al marge de 'Men in kilts', 'Outlander' continua estant encara molt viva: se n'està rodant ja la sisena entrega (que es veurà pròximament a Movistar+) i n'hi ha confirmada, almenys, una més.