Si l’excelsa escriptora Edith Wharton (1862-1937) pogués donar un cop d’ull a les pel·lícules i sèries derivades de la seva obra, segurament no tindria gaire queixa. Bette Davis va protagonitzar La mad re soltera el 1939. Els titans Martin Scorsese i Terence Davies van adaptar La edad de la inocencia i La casa de la alegría, respectivament, en pel·lícules magistrals. Fins i tot la seva inconclusa novel·la 'Las bucaneras' ha estat ben aprofitada: la BBC la va convertir el 1995 en una sèrie bastant aplaudida, però prou oblidada avui dia, perquè Apple no hagi dubtat a fer-ne la seva pròpia versió.

En contrast amb la majoria de drames d’època, The Buccaneers: aristócratas por amor (Apple TV+) transpira sensació de llibertat. O la fam de vida que sempre ha comportat tenir disset, divuit i dinou anys, fins i tot a la fi del segle XIX i fins i tot encara que hagis crescut en les protocol·làries classes adinerades. La més viva de les nostres heroïnes és Nan St. George (Kristine Froseth), a la qual coneixem rondant per la mansió familiar novaiorquesa el dia de les noces de la seva millor amiga, Conchita Closson (Alisha Boe), amb lord Richard Marable (Josh Dylan). Als casats els espera una vida de poder, noblesa i luxe, i també tedi, al Regne Unit. 

Kristine Frøseth en «The Buccaneers: aristócratas por amor» apple tv

En l’intent que Conchita s’ajusti millor a les circumstàncies, Richard convida Nan, la seva germana gran Jinny (Imogen Waterhouse), la Sra. St George (Christina Hendricks) i les germanes Hemsworth, Mabel (Josie Totah) i Lizzy (Aubri Ibrag), perquè creuïn l’Atlàntic per fer una ullada al mercat matrimonial.El que segueix és un xoc entre aristocràcies, actituds vitals, costums. Sobretot, entre una ufanor estatunidenca que no entén de segles de tradició i uns joves educats per ser gèlids, com aquest duc de Tintagel (Guy Remmers) tan interessat en Nan, igual que, tenim triangle, el seu vell amic Guy (Matthew Broome). 

Comparacions inevitables

Aquesta nova adaptació de Las bucaneras era des de fa temps el projecte somiat de Beth Willis, antiga cap de ficció de Channel 4 i, abans d’això, coproductora executiva a la BBC del revival de Doctor Who. «Anava pertot arreu amb una còpia del llibre a la bossa, en espera de trobar el moment i la persona adequats», ens explica aquesta persona adequada, Katherine Jakeways, veterana còmica convertida en guionista cobejada. «Quan em va proposar el projecte, em va semblar tot un desafiament: un llibre tan ben escrit, amb personatges tan ben definits i encara bastant moderns… El meu treball va ser, sobretot, intentar que aquesta història resultés absolutament pròxima, creïble, per al públic del 2023». 

Alisha Boe i Josh Dylan en la sèrie Apple Tv+

El procés passava per emprar un repartiment el més inclusiu possible, com en Los Bridgerton, o composicions pop anacròniques, com en aquesta sèrie o la infravalorada Dickinson.«Sé que ens compararan amb Los Bridgerton, però vam escriure el primer guió abans que s’estrenés aquesta sèrie. Vam fer moltes coses de manera diferent: vam rodar més en exteriors, vam intentar que formalment fos més cinematogràfica… I també, per què no dir-ho, que fos més atrevida en general».

Jakeways prefereix parlar d’influències, com les Mujercitas de Greta Gerwig i la Maria Antonieta de Sofia Coppola. «La primera em va influir en termes de to; volíem que les noies semblessin modernes i que la gent es pogués identificar amb elles, com Gerwig va aconseguir amb les noies de la seva pel·lícula. De la segona, em quedo amb la seva actitud punk». Aquesta no és una altra d’aquestes sèries d’època amb una mica de quadre en lent moviment: té vida, sang i cor. 

Les cançons com a intens ADN 

The Buccaneers: aristócratas por amor es mira de grat i se sent amb entusiasme. Stella Mozgawa, bateria de Warpaint, exerceix aquí com a productora musical i ha aconseguit reunir un planter impressionant d’artistes femenines (Sharon Van Etten, Miya Folick, Alison Mosshart de The Kills, Bully, Gracie Abrams), que aporten, en la majoria de casos, composicions fetes expressament per a la sèrie. Les seves cançons són el so interior de les protagonistes, un reflex de la seva energia incandescent. «La idea va venir al principi de la postproducció», diu Jakeways. «Però sempre vam saber que volíem música moderna; sense límits a l’hora d’expressar l’una o l’altra emoció». 

La mateixa Taylor Swift ha beneït el projecte cedint Nothing new (Taylor’s version), aquest gran duet amb Phoebe Bridgers. Quan Jakeways va veure com encaixaven les imatges amb la melodia i la lletra (sobre la lluentor de la joventut i la por de perdre-la), es va deixar endur per les llàgrimes. «Semblarà patètic, però va ser el que va passar», confessa Jakeways, com si plorar no anés la mar de bé.