Laia Marull interpreta la comtessa Ermessenda a la minisèrie de dos capítols que emetrà TV3 aquest dilluns i dimarts i que pretén rescatar de l'oblit a "la dona més poderosa de la història de Catalunya", segons que ha dit avui la directora de la televisió autonòmica, Mònica Terribas.

"Ermessenda és molt desconeguda per al gran públic perquè lamentablement la història de Catalunya ens l'han explicada molt per sobre", ha afegit Terribas, que ha reivindicat el "paper essencial en la construcció de Catalunya" d'aquesta dona que va governar els comtats de Barcelona, Girona i Osona entre els anys 993 i 1057.

"La labor de TV3 és donar suport a produccions com 'Ermessenda' perquè per a aquestes aventures és impossible trobar socis fora de Catalunya", segons Terribas, que ha aprofitat l'ocasió per demanar al director de l'Institut Català d'Indústries Culturals (ICIC), Fèlix Riera, que mantingui la seva aportació econòmica a la ficció televisiva.

Riera ha respost que, malgrat la crisi, "l'ICIC gairebé no ha tocat els pressupostos per a telefilms perquè Catalunya té els instruments per a liderar aquest sector a Espanya".

"Ermessenda" és una superproducció que ha costat 2.700.000 euros, segons que ha informat el responsable d'Ovideo Quique Camin, que ha produït aquesta sèrie al costat de TV3, amb la col·laboració de l'ICIC.

"A partir d'ara serà impossible fer sèries d'època llargues perquè les retallades ho impedeixen, però seguirem fent minisèries sobre la nostra història, perquè és una de les raons de ser de TV3", ha afegit Terribas.

Laia Marull és la gran protagonista d'aquesta sèrie, que comparteix cartell amb Luis Omar en el paper de l'Abad Oliva; Francesc Orella com el comte Ramon Borrell, marit d'Ermessenda; i Álvaro Cervantes com el comte Ramon Berenguer, nét de la comtessa.

"El meu personatge és una dona molt dura amb ella mateixa i amb els altres, especialment amb el seu fill. Quan aquest mor, cogoverna amb el seu nét i intenta ser més indulgent, però no li resulta fàcil", ha explicat Marull, que reconeix que mai no havia sentit parlar d'aquest personatge històric fins que el director Lluís Maria Güell li va oferir el paper.

Això no obstant, una vegada ficada en el personatge, Marull ha descobert tot un món d'intrigues polítiques, en el qual fills, néts, germans i cosins es reparteixen comtats i busquen equilibris territorials en una Catalunya acabada de néixer.

Unes intrigues polítiques que s'entremesclen amb relacions sentimentals, amors i desamors, segons que ha explicat el director Lluís Maria Güell, que ha qualificat la sèrie d'"història de ficció i intriga política basada en fets reals ocorreguts al segle XI".

La minisèrie es va rodar durant nou setmanes a Girona, al monestir de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), el castell de Clasquerí, a Castellar del Vallès (Vallès Occidental), i a Sant Gregori (Gironès), entre d'altres llocs que conserven l'estètica feudal que requereix aquesta ficció històrica.

Cal destacar la reproducció en 3D de les muralles de Barcelona i les escalinates de la catedral de Girona.

Precisament a la catedral de Girona està el sepulcre d'Ermesselda, un dels llocs on apareixen per primera vegada les quatre barres catalanes dins de l'escut comtal.