La relació entre dues figures tan universals del segle XX com Margarida Xirgu i Federico García Lorca centra la 'TV movie' que s'està rodant aquests dies a la ciutat natal de l'actriu, Molins de Rei (Baix Llobregat), i que es completarà a Girona. El film, ambientat el 1927, recrea les dificultats per estrenar l'obra 'Mariana Pineda', del dramaturg granadí, en la dictadura de Primo de Rivera. 'La Xirgu, l'actriu' és una pel·lícula dirigida per Sílvia Quer i protagonitzada per Laia Marull, al costat de Fran Perea (Lorca), entre altres actors de primera línia. "N'hi ha molt poques com ella; gent molt compromesa, que la seva vida, religió i passió és el teatre. La Xirgu era molta Xirgu", ha dit Marull.

El film 'La Xirgu, l'actriu' mostra "la lluita per superar les censures i no claudicar davant el poder; la lluita de la Mariana en el seu moment i la de la Xirgu per estrenar l'obra tal com era". Així ho ha explicat Marull, que protagonitza aquesta 'TV movie' que s'estrenarà a partir de la propera temporada i a qui va fer "molta il·lusió" interpretar aquest paper. "Jo no sóc com la Xirgu, dona de teatre en majúscules (...). Sí que sento compromís, però la Xirgu era molta Xirgu i jo no hi arribo", ha somrigut Marull, aquest dijous en una trobada amb els mitjans de comunicació al Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei, on s'està rodant part del film. La resta es gravarà a Girona. El rodatge va començar dilluns passat i durarà tres setmanes.

Es tracta d'una coproducció de Televisió de Catalunya, Distinto Films, Televisión de Galicia, Zenit TV i Tito Clint Movies, amb la participació de l'ICEC i Canal Sur, i amb la col·laboració dels Ajuntaments de Girona i Molins de Rei i del Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei. Amb Marull i Perea, hi participen Pere Ponce, Míriam Iscla, Pau Durà, Luís Zahera, Antonio Dechent, Marc Rodríguez i Elena Tarrats. El film és dirigit per Sílvia Quer amb guió de Margarita Melgar.

Paral·lelismes d'amor i de llibertat

La pel·lícula estableix "paral·lelismes" entre la història de l'obra 'Mariana Pineda' i la de l'actriu nascuda a Molins de Rei. Paral·lelismes en amors correspostos i d'altres que no ho són i en aquesta lluita per aconseguir la llibertat, tal com han revelat els seus protagonistes. Al costat de Margarida Xirgu i de Federico García Lorca, també hi planeja la figura de Mariana Pineda, una heroïna de la causa liberal al segle XIX; nascuda a Granada el 1804 i executada per garrot vil el 1831. El film no només explica els problemes tècnics i artístics que va tenir la companyia de Margarida Xirgu per interpretar 'Mariana Pineda', sinó que mostra la dialèctica entre la professió i la relacions més personals, entre els deures i els sentiments.

La pel·lícula també se centra en la relació entre Xirgu i Lorca, interpretat per un Fran Perea que "entén molt bé" els llocs que recrea el dramaturg i poeta granadí, assassinat el 1936 després de ser detingut per la guàrdia civil franquista el 16 d'agost i afusellat dos dies més tard. L'actor malagueny ha afirmat que sent "de molt a prop" les "metàfores" i les "olors" que descriu Lorca. "Tenien molta admiració l'un per l'altre. La Xirgu ha passat a la història per ser l'actriu de Lorca i el llenguatge de Lorca servia perquè la Xirgu creixés més", ha destacat Míriam Iscla. "És la història de dos creadors que es troben i que s'uneixen", ha reblat.

Margarida Xirgu va néixer a Molins de Rei el 1988 i va morir a Montevideo, Uruguai, el 1969. Va mantenir una profunda relació d'amistat amb el poeta i dramaturg granadí i és considerada l'actiu de referència de les seves obres, El 1936, quan esclata la Guerra Civil, Xirgu es trobava a Amèrica i des d'allà va tenir un paper actiu a favor del govern de la República.