Coincidint amb el setzè aniversari de la mort del periodista Ramon Barnils, el 14 de març del 2001, el programa El documental li ret homenatge aquesta nit (23.40 h, 33) amb l'emissió de Barnils, tal com raja. El documental, dirigit per Albert Lloreta i Laia Soldevila, és una aproximació a la vida de Barnils i, al mateix temps, un retrat de l'època que li va tocar viure.

Barnils, tal com raja és una biografia i una aproximació al periodisme de Barnils, i un retrat de l'època dels anys seixanta a final del segle XX: la lluita antifranquista i el paper del moviment llibertari, així com una reflexió sobre la Transició política i la seva aposta per una Catalunya independent.

Aquest treball es va presentar el 2013 conjuntament amb el llibre Vint i Ramon Barnils, produït per Edicions Dau i el Grup de Periodistes Ramon Barnils. Tant el llibre com el documental giren entorn de tres eixos bàsics: el periodisme, la política i la biografia del personatge, que alhora és una biografia d'una època. Un llibre i un documental que retraten un periodista d'estil corrosiu i crític i els temps que li va tocar viure.

El documental recull aparicions del mateix Ramon Barnils a TV3 i entrevistes a Catalunya Ràdio i El Temps i ho entrelliga amb les intervencions de gent propera a ell, com Pepe Ribas, Vicent Partal, Sergi Pàmies, Joan Puigcercós, el berguedà Ramon Felipó o els fills de Barnils, i també amb material fotogràfic inèdit cedit per la família. La banda sonora és obra del músic Quimi Portet.