El llibre Orange is the new black: Crònica del meu any en una presó federal de dones explica en primera persona l'experiència de l'escriptora nord-americana Piper Kerman dels seus 15 anys de condemna en una presó de mínima seguretat, per contraban de drogues i rentat de diners, a mitjans dels anys 90. No va entrar a la presó fins el 2004, i va reflectir les seves vivències en un llibre perquè, com ella mateixa deia, tothom volien saber com era l'experiència d'estar empresonada. "El món de la presó està molt ocult a la gent", va apuntar Kerman en una trobada amb fans, organitzat a Madrid el 2014.

El llibre es va publicar el 2010 a Estats Units (a Espanya el 2014), i va ser la font d'inspiració que va donar vida a la sèrie homònima Orange Is The New Black, que explica el dia a dia de les dones preses a la Penitenciaria Federal de Litchfield (Connecticut, Estats Units) i la cinquena temporada de la qual es pot veure a Espanya en exclusiva a Movistar Sèries a partir del 10 de juny.

El tema és de gran importància social. El nombre de dones empresonades actualment supera les 700.000 a tot el món. Aquesta xifra ha crescut en un 50% des de l'any 2000, superant el percentatge masculí, segons ha revelat un recent informe publicat per l'Institut per a la Política d'Investigacions Criminals (Institute for Criminal Policy Research, ICPR) de la Universitat de Londres. La meitat de la població femenina total que es troba a la presó està repartida en només tres països dels 219 en què s'ha basat l'estudi: Estats Units, la Xina i Rússia.

A Espanya, el nombre de dones empresonades ha passat de 480 a 5.117 en els últims 30 anys, segons dades d'Institucions Penitenciàries. Elles suposen el 7,6% del total de presos, convertint el nostre país en la regió amb major taxa de dones empresonades de la Unió Europea, tenint en compte que la mitjana comunitària està en el 5,3%.

Elisabet Almeda, sociòloga de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, al seu estudi "Passat i present de les presons femenines a Espanya", explica que "contràriament a l'opinió general, la incidència de la violència a les presons femenines és més elevada que en la dels homes i això queda reflectit en les estadístiques penitenciàries amb el major nombre d'expedients, sancions i parts disciplinaris.

De fet, es tracta d'una violència basada no en l'agressió física, sinó en la desobediència i en la manca de respecte al funcionari penitenciari. A les presons de dones pràcticament no es troben objectes perillosos, no s'organitzen molts motins i les temptatives d'evasió són gairebé nul·les. No obstant això, es creen unes relacions molt complexes entre funcionàries i internes que, sovint, deriven en una espiral creixent d'acció, repressió i provocació, i comporten uns resultats molt destructius psicològicament per a les dones".

L'exclusió de l'exclusió' és el perfil que sobresurt quan s'estudia les dones empresonades, gairebé totes elles amb una edat entre els 25 i els 35 anys. "Moltes ja van ser excloses socialment abans d'estar condemnades i, un cop ja estan tancades, la presó les torna a excloure amb les seves polítiques d'immobilització i càstig", explica Almeda.

L'informe "Les germanes caigudes: rols de gènere en el consum d'alcohol i drogues en dones preses", elaborat per la Fundació Atenea, evidencia la necessitat de buscar solucions amb una òptica de gènere. I és que, com les protagonistes d'Orange Is The New Black, gran part de les dones empresonades hi són per situacions de tràfic de drogues i altres fets delictius que han comès, segons elles, 'per necessitat'. A Llatinoamèrica, per exemple, aquest percentatge supera el 60%.

"Les dones, abans de cometre delictes per aconseguir diners, recorren a altres alternatives, com és l'exercici de la prostitució o sotmetre's a llocs de feina molt per sota de la seva capacitació, entre d'altres. Les causes també són diferents: elles delinqueixen majoritàriament per qüestions relacionades amb el gènere: per tirar endavant uns fills/filleses que habitualment tenen a càrrec seu sense l'existència d'una parella, per intentar esmenar uns deutes que li ha deixat la parella o situacions de penúria econòmica", recull el document d'Atenea.

Un text de referència important pel que fa a mesures preventives són les "Regles pel Tractament de les Recluses i Mesures no Privatives de Llibertat per a les Dones Delinqüents", conegudes com les "Regles de Bangkok". Van ser aprovades el desembre de 2010 per l'Assemblea General de Nacions Unides. El text conté 70 punts que aborden de manera específica la problemàtica i necessitats de les dones a la presó.

Les regles insisteixen, repetidament, en que s'han d'adoptar mesures alternatives a la pena privativa de llibertat, sobretot per aquelles que són mares, tenint en compte que són elles les que normalment són responsables dels seus fills.

El document posa l'accent en la necessitat de fomentar el manteniment de les relacions familiars i de mantenir les dones en centres propers al seu domicili. Proposen eines per oferir una atenció integral a les dones a la presó, que prengui en compte el seu historial, les circumstàncies del delicte, així com els problemes de salut mental que es poden derivar de situacions anteriors d'abús.

I és que la problemàtica de les dones empresonades que, a més, són mares, va en augment. No hi ha xifres globals de quants menors viuen actualment amb les seves mares empresonades. Però, per posar dos exemples, l'any 2014 a Mèxic hi havia 549 menors de sis anys 'entre reixes', segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística i Geografia (INEGI); a Espanya, 111 nens el 2015, segons Institucions Penitenciàries, i (llevat d'excepcions) tots ells menors de tres anys.

Diverses ONG i organismes internacionals intenten posar mitjans per reduir tant el nombre de dones que entren a la presó, com les condicions d'internament. Mentre, elles seguiran sent les dones invisibles.

La cinquena temporada d'Orange is the new black estarà disponible en exclusiva a Movistar Sèries a partir del 10 de juny (estrena en marató dels tretze episodis a partir de les 07: 30h, en dual). La temporada estarà completa sota demanda des d'aquest dia a Movistar +.