Al voltant de 2.000 persones han omplert avui els voltants de la Universitat Politècnica de Madrid per acudir a l'últim "càsting" de la segona fase de selecció de la pròxima edició d'"Operación Triunfo", amb la qual cosa són uns 6.000 els que s'han presentat per demostrar el seu talent.

I hi ha "moltíssim", segons ha assegurat avui a Efe Noemí Galera, directora de la selecció de concursants i futura directora de l'acadèmia d'"Operación Triunfo 2017", que tornarà a l'octubre a La 1.

En aquesta cadena es va estrenar fa 16 anys per convertir-se en un fenomen musical, amb el llançament a la fama de David Bisbal, Rosa, Chenoa o David Bustamante, i un èxit d'audiència que no ha estat superat per altres programes de talent vocal emesos amb posterioritat, segons les dades de TVE.

"S'ha presentat gent molt jove i molt preparada, amb moltíssim talent i veus extraordinàries. El resultat final serà molt bo i ens sorprendrà a tots", diu Galera, que ha format part de l'equip de "OT" a totes les seves edicions.

Entre els aspirants, "molta gent jove que no coneixia el format perquè eren molt petits i l'han descobert amb 'OT. El Reencuentro', encara que sí que coneixien els cantants que han triomfat després del programa, sense saber que venien d'ell".

Després d'aquesta fase hi haurà una tercera selecció al setembre entre 80 i 100 aspirants, dels quals sortiran els 18 o 20 que participaran en la primera gala en directe i d'aquí els 16 que ingressaran a l'acadèmia, concebuda com "un centre d'alt rendiment artístic" i ubicada al Parc Audiovisual de Catalunya (Terrassa), a la recerca del títol de guanyador i del premi de cent mil euros.

Entre aquest 16 aspira a estar Natalia, que ha viatjat des de Múrcia proveïda d'estoretes i paraigua per fer front a les hores de cua que ha suportat sota el sol madrileny per accedir al "càsting", desenvolupat durant tot el matí.

"Estic molt contenta i molt emocionada perquè això és el resultat d'un treball personal de superació, de valor, de lliurament i de no conformar-se amb ser mestressa de casa o tenir un treball normal. Cal ser molt valenta per fer aquest pas", assegura a Efe l'aspirant, mestressa de casa de 35 anys.

Últim dia de càsting

Ana, també mestressa de casa i mare de dos fills, explica que participar en el procés de selecció d'"Operación Triunfo" és "un somni" que va començar a acariciar amb 16 anys, però que va haver de deixar i dedicar-se als estudis per obligació de la seva família.

"Ara he vingut a donar-me l'oportunitat d'aquest somni que ningú em va donar quan era adolescent i que ara m'ho he de donar jo, encara que em fa vergonya venir per a exposar-me a això i, potser, ni tan sols m'agafen simplement pel fet de ser gran", explica l'aspirant, de 36 anys.

Molts dels candidats debaten en grups sobre el que s'espera d'ells. Carlos, un estudiant de Dret de 21 anys, ressalta a Efe que aquest format "no té res a veure" amb la resta de programes de talents que hi ha a la televisió, ja que entra en joc la convivència: "Veus com va progressant l'artista i com viu i conviu".

També destaca la singularitat d'"Operación Triunfo" Noemí Galera, que ho qualifica de "gran espectacle musical". "Hi ha molt pocs musicals a la tele d'aquest país i és una cosa que tothom demanda, perquè agrada veure el talent d'uns nois amb ganes de superació, que cada setmana tenen el repte d'actuar en una gala en directe i veus com s'hi esforcen. És un programa rodó".

Com a directora de l'acadèmia, serà "'mami' dels alumnes", però també "bastant estricta i sergent", diu, tornarà a comptar amb Manu Guix com a director musical i assegura que encara estan "tancant" la nòmina de professors.

A l'octubre, després d'una parada de sis anys des de la celebració de l'última edició d'"Operación Triunfo", RTVE emetrà de nou el popular concurs, que espera superar l'èxit de "OT. El Reencuentro", un especial amb el qual el públic va poder reviure els millors moments del programa, protagonitzats per les seves estrelles, de David Bisbal a Chenoa passant per David Bustamente i Rosa.