"Operación Triunfo" torna a l'octubre a la graella de La 1 de TVE amb la intenció de reeditar l'èxit aconseguit fa 16 anys i llançar a la fama a nous cantants, com en el seu moment va fer amb David Bisbal, Chenoa i David Bustamante.

El director general de Gestmusic, Tinet Rubira, és conscient, però, que "el públic no donarà un xec en blanc": "Ens donarà el benefici del dubte a la primera gala i a partir d'aquí ens ho haurem de guanyar", ha dit durant la presentació del concurs de talents al Festival de Televisió de Vitòria (FesTVal).

"No defraudarem, tot i que les expectatives estan altes", ha reconegut la directora d'entreteniment de TVE, Toñi Prieto.

Rubira ha avançat que "OT", que es va emetre per última vegada fa sis anys a Telecinco, no estarà "ancorat en el passat"; els seus continguts s'adaptaran a 2017 i, a més de ser més interactiu, s'actualitzarà el repertori musical per fer-ho "divers i compensat".

No obstant això, es mantindrà l'esquema general de funcionament, amb una acadèmia en la qual els concursants rebran formació de professors d' "alt nivell" i cada setmana interpretaran un tema en una gala en directe.

Tot i que el funcionament bàsic és similar al format original, canviaran les cares visibles del programa. Així el presentador serà Roberto Leal, que compaginarà el concurs amb el seu treball al capdavant de "España directo" (TVE); la directora de l'acadèmia on es formaran els concursants, Noemí Galera; i el seu director musical, Manu Guix.

El jurat estarà compost per la cantant i productora Mónica Naranjo, l'especialista en màrqueting, música i drets d'autor, Joe Pérez-Orive, i el productor executiu i director artístic d'Universal Music, Manuel Martos, fill del cantant Raphael.

El quart membre del jurat serà rotatori i en alguna ocasió pot ser un participant d'edicions anteriors.

Un altre dels aspectes que es manté és el xat posterior a la gala, en què els concursants contestaran en directe a les preguntes que els espectadors els facin arribar a través de les xarxes socials.

El procés de selecció dels concursants, al qual es van presentar gairebé 10.000 persones, encara no ha conclòs. En aquesta última fase queden 83 aspirants, una xifra que encara s'ha de reduir per a finals de mes fins als 18 que cantaran a la gala inicial, en què dos seran eliminats.

D'aquesta manera, només 16 entraran a l'acadèmia. El que s'erigeixi guanyador després de 14 programes en directe rebrà un premi en metàl·lic de 100.000 euros.

A més, la directora d'entreteniment de TVE no ha descartat que el guanyador, i fins i tot un altre concursant, representi Espanya a Eurovisió, com ja va fer Rosa el 2002 després de fer-se amb la victòria en la primera edició.

El jurat, per la seva banda, espera que els concursants els "sorprenguin", que arribin "amb ganes d'aprendre" i mantinguin "certa innocència". En definitiva, seran "els petits detalls" els que s'inclinin la balança, perquè estan convençuts que tots tindran "grans veus", i que la diferència la marcarà aquell que tingui "màgia, química o follet, com diuen els flamencs".