Sense tanta fanfàrria, ni tant bombo com altres títols de la plataforma, els germans Joel i Ethan Cohen van estrenar a Netflix la setmana passada la seva última pel·lícula. Així, a seques i sense passar per la pantalla de cinema. 'La balada de Buster Scruggs' es va anunciar en el seu dia com una minisèrie d'antologia amb sis històries de manera independent ambientada en el salvatge oest americà. En algun moment del procés de producció, va deixar de ser una sèrie i es va convertir directament en un llargmetratge de més de dues hores de durada.

L'estrena ha tornat a revifar el debat sobre si les pel·lícules estrenades a Netflix són cinema o no. Una controvèrsia que també es va mantenir viva per la propera estrena de l'última pel·lícula d'Alfonso Cuarón, Roma, i que es podrà veure pels abonats de la plataforma simultàniament a tot el món el proper 14 de desembre, així com en unes quantes sales de cinema escollides.

El pas pel cinema és un requisit que s'ha de complir si volen aspirar a competir per l'Oscar. D'aquí a uns mesos més, en algun moment de 2019, tornarem a aquesta controvèrsia quan Martin Scorsese també estreni directament en Netflix seva última pel·lícula, 'The Irishman', en un repartiment encapçalat per Robert de Niro, Al Pacino i Joe Pesci. Es tracta d'un dels films de major pressupost de la plataforma. No hi ha res com gaudir d'una bona pel·lícula en una sala de cinema, però el format en què s'ha estrenat l'última pel·lícula dels Coen no la fa ni millor ni pitjor.

Els problemes que té la pel·lícula són aliens a la manera com els seus directors han triat d'estrenar-la. Al cap i a la fi, cal reconèixer que el medi massiu per consumir cinema en el món avui en dia és a casa a través de la petita pantalla. Les estrenes tot just duren una setmana a la pantalla i, esgotada la seva carrera comercial, és molt rar tornar a veure-les al cinema de nou. L'important és que sempre hi hagi capacitat d'elecció entre l'espectador.

El fet de com guanya la narració audiovisual a la gran pantalla es veu constatat perquè hi ha sèries que de tant en tant es poden veure en aquest format. Segur que a l'abril alguns cinemes projecten en pantalla gran l'estrena de la nova i última temporada de 'Juego de Tronos'. I no deixo de pensar que bé que quedarien a la gran pantalla la recreació que l'univers dels germans Coen van fer per a la televisió Noah Hawley a 'Fargo'.