La 28a edició del programa solidari de TV3 i Catalunya Ràdio tindrà lloc el diumenge 15 de desembre i estarà dedicada a les patologies poc freqüents, que afecten mig milió de persones a Catalunya. Les malalties minoritàries són un grup ampli i divers de patologies -entre 6.000 i 8.000, majoritàriament genètiques- que tenen com a denominador comú la baixa incidència: cadascuna afecta 5 o menys de cada 10.000 persones.

Entre un 6% i un 8% de la població té una malaltia minoritària: a Europa hi ha 30 milions de persones afectades, 3 milions a Espanya i prop de mig milió a Catalunya. Si bé el nombre de pacients de cada malaltia és baix, en conjunt suposen un grup molt nombrós. Són, per tant, una gran minoria. Moltes d'aquestes malalties són patologies greus, cròniques i discapacitants que sovint no estan diagnosticades per la complexitat i el desconeixement.

Des del 1992, La Marató ha recaptat més de 183 milions d'euros i ha finançat 829 projectes de recerca que han implicat 7.500 investigadors, gràcies a la solidaritat.