Aquesta nit, a les 21.55 h, el programa 30 minuts estrena Matar el monstre, un reportatge sobre la mutilació genital femenina. Una pràctica que encara es fa a 29 països i que pateixen algunes dones i nenes que viuen aquí. Amb els testimonis de dones, que de petites van ser mutilades i que expliquen com ho van viure, quins traumes han tingut i com ho han superat, també els motius que porten una mare que ha passat per aquesta experiència traumàtica a deixar-ho fer a les seves filles. Es tracta d'un reportatge coral que busca entendre aquesta pràctica des del punt de vista de les dones que l'han patit amb l'ajuda de veus d'activistes i experts en la matèria.

El reportatge se centra en les històries personals de les víctimes, que en alguns casos no han estat capaces d'explicar fins ara. Així, es pot fer sentir la veu de dones que han estat víctimes d'aquesta pràctica, que es fa a 29 països, la majoria de l'Àfrica subsahariana, però també en regions de l'Orient Mitjà, l'Àsia i Amèrica Llatina. Amb el recull de la veu de militants i activistes, aquí a Catalunya, i als països d'origen.

Matar el monstre proposa un viatge amb el testimoni d'una jove valenta que trenca el silenci. Ella, que va néixer a Banyoles i va marxar de vacances al país d'origen de la seva família, Gàmbia, el 1998, quan encara no existia el protocol de prevenció de la mutilació genital femenina, explica com recorda aquell moment, que l'ha marcada per sempre.

«Mai n'havia parlat, jo. Me'n recordo que, a l'escola, els nens em deien: 'Què, a tu també t'han fet això de la vulva? T'han tallat la vulva, a tu?', i jo deia: 'Però què dius? Si jo he nascut a Espanya! No!'. I en realitat em moria de ganes de dir: 'Sí', però, com que t'ho preguntaven tan fredament, jo me n'avergonyia. I, com que no podia parlar-ne amb cap persona, la meva única forma de desfogar-me era escriure», explica la jove davant la càmera del 30 minuts.

El reportatge de Sara Segarra i Sion Biurrun, produït per Sandra Rierola, fa un llarg viatge en el seu trajecte personal, però també presenta altres personatges i històries i permet parlar de com està la situació a Catalunya i als països africans com Gàmbia i el Senegal.