El president de Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, ha instat les plataformes d'intercanvi de vídeos a adoptar mesures per evitar la violència masclista, després de comprovar que els continguts que hi inciten es concentren a Internet.

«No volem que Internet es converteixi en un forat negre quant a regulació. La xarxa ha de fer els deures i estar en la línia, en professionalitat i en respecte, amb els drets i llibertats que trobem, amb més o menys encert, en els mitjans tradicionals», va afirmar ahir Loppacher, amb motiu del Dia internacional per a l'eliminació de la violència respecte a les dones, que se celebra el proper 25 de novembre.

Des que el 2015 va començar a analitzar les plataformes d'intercanvis de vídeos, blocs, fòrums i webs, el CAC ha detectat nombrosos continguts que inciten a la violència masclista i la banalitzen, amb l'agreujant que aquests continguts tenen una difusió elevada i arriben a la població més jove.

El CAC ha elaborat un total de sis informes relacionats amb la violència masclista a Internet i ha detectat vídeos titulats Com colpejar la teva nòvia si t'enganya i Càstig a dona infidel, i blocs anomenats Nena obedient o Submisa silenciosa.

El CAC també ha elaborat un informe sobre continguts que justifiquen el CiberControl de les dones en l'àmbit de la parella, amb vídeos de YouTube com Com rastrejar la teva nòvia des del teu Android.

Així mateix, el Consell ha fet un informe sobre llistes de reproducció de YouTube de temàtica sexual, en què s'inclouen, sense demanar permís, vídeos de tercers que mostren menors d'edat, especialment nenes, fent activitats de caràcter innocent, com ballar o jugar en una piscina.

En cinc dels sis informes esmentats, el CAC va demanar a les empreses proveïdores la retirada de 67 continguts, dels quals les empreses n'han retirat 49, mentre que en altres casos s'han inclòs advertències o l'obligatorietat de registrar-se.