El berguedà Lluís Barniol, propietari de Parèntesis Grup, ha creat Ràdio Gironella, una iniciativa comunicativa en format de podcast on-line que ofereix contingut històric i d'actualitat amb l'objectiu de construir un banc d'arxius sobre la història de la vila.

Barniol ha explicat a Regió7 que la idea de Ràdio Gironella va néixer «des de la meva iniciativa privada, tinc una empresa d'imatge i so i ja que s'anul·laven tots els bolos i es va aturar l'activitat, per passar l'estona durant el confinament em vaig moure per intentar fer una ràdio que en un primer moment era una plataforma de streaming a nivell d'amics». La idea va ser ben rebuda en aquest petit cercle i ben aviat va anar circulant pel poble. L'Ajuntament de Gironella hi va veure potencial i s'hi va sumar com a col·laborador. «Com que soc un enamorat de Gironella i la seva història, vaig pensar en fer una ràdio durant aquests dies de confinament per entretenir una mica la gent que ho vulgui escoltar. Parlant amb el regidor Lluís Vall hi va trobar moltes virtuts i vam decidir tirar-ho endavant de manera més seriosa», explica.

Barniol i l'Ajuntament van creure que per arribar a tothom d'una forma fàcil s'havia d'aposar pels continguts podcast, entre altres coses perquè queda com a fons documental. D'aquesta manera, el contingut de Ràdio Gironella serà sempre consultable de forma on-line per a tot aquell que ho vulgui. L'streaming es mantindrà per si cal fer algun directe, com per exemple per la Fira del Motor o per la festa major.

«Els temes de què parlem pivoten sobre la historia de Gironella, personatges, anècdotes... buscarem contingut passat relacionat amb l'actualitat, i sempre amb un rigorós caire històric», exposa Barniol. El projecte ha agradat i ja s'hi han sumat més d'una desena de col·laboradors. Barniol pretén que Ràdio Gironella amb els anys es converteixi en un banc sonor i fotogràfic de la història de la vila, i per aquest motiu a la pàgina web de Parèntesis s'hi ubicarà un espai on la gent pugui enviar fotos antigues. El projecte ha arrencat amb força i ja hi ha una desena de programes disponibles per poder escoltar on-line al web https://www.parentesisgrup.com/radiogironella/.