Aquesta nit, a les 22.05 h, el programa Sense ficció de TV3 estrena L'illa dels bous, una producció de Filmsnòmades en coproducció amb TV3, escrita i dirigida per Guillermo Barberà. El documental analitza la controvèrsia que genera des de fa temps el futur i el benestar d'una rajada de bous salvatges que viu a la coneguda «illa dels bous», a prop de Tortosa, des de fa gairebé tres dècades. Es tracta de Vinallop, una illa de poques hectàrees enmig del riu Ebre, desconeguda fins i tot per molts habitants de les Terres de l'Ebre.

Després d'uns quants anys de sequera i falta d'aliments van aparèixer alguns bous morts a l'illa. La notícia va saltar als mitjans de comunicació i la societat civil es va mobilitzar. D'una banda, l'associació animalista Plataforma Alternativa a la Festa Taurina Terres de l'Ebre (AFTTE), a la qual pertanyen les germanes bessones Capafons. I de l'altra, un grup d'emboladors d'Amposta. Voluntaris dels dos grups han estat alimentant els bous i vetllant pel seu benestar.

El documental analitza tots els elements que conté la controvèrsia, que es barregen en un període emmarcat per les festes locals i la incertesa de què passarà amb el ramat. Sobretot des que a principi de l'any passat la Generalitat de Catalunya va decidir contractar un ramader de la zona perquè s'encarregués de la gestió dels animals de l'illa.