Federalistes d'Esquerres ha presentat una queixa al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) en la qual demana a l'organisme que intercedeixi davant la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) perquè TV3 emeti el documental Federal. La CCMA va rebre el documental fa 30 mesos, el març del 2018, i no ha donat cap explicació als seus promotors del perquè no l'ha emès, segons l'entitat. El president de Federalistes d'Esquerres, Joan Botella, va denunciar ahir aquest fet, i demana al CAC que dicti una resolució «fent obligatòria l'emissió del documental per part de TV3, en condicions comparables a l'emissió d'altres documentals de contingut social i polític». La queixa va ser enviada al CAC el 28 de juliol i presentada al Col·legi de Periodistes de Catalunya ahir.

Botella considera que la no emissió del documental, obra del prestigiós documentalista Albert Solé ( Bucarest, la memòria perduda), «contravé l'acord 27/2018 del CAC que instava TV3 que, en compliment de les missions de servei públic, i atès el debat polític existent a la societat catalana, esdevé indispensable que els documentals d'autor o de tesi que emeti, en el seu conjunt, responguin a més d'un punt de vista i ofereixin els diferents posicionaments de la societat catalana». Per a Federalistes d'Esquerres, la negativa a emetre Federal «impedeix que el conjunt de les obres documentals incloses a la programació de TV3 responguin a més d'un punt de vista i ofereixin els posicionaments de la societat catalana».

El gener passat l'entitat va reiterar la sol·licitud de l'emissió del documental a Núria Llorach. La presidenta en funcions de la CCMA va respondre el 23 de gener que havia fet arribar la petició «a la direcció de la televisió perquè la valorin i la tramitin». Mesos després Federalistes d'Esquerres assegura que ningú s'ha posat en contacte amb ells. Segons han explicat fonts de TV3 a l'agència Efe, no els consta que l'oferiment s'hagi produït «per la via habitual», que és contactant amb la secció de documentals.

Amb la participació de personalitats com Owen Jones, Emma Bonino i Carlos Jiménez-Villarejo, Federal reflexiona sobre el federalisme com a model polític. El documental, disponible a Filmin, va ser reconegut amb el premi de la Secció de Memòria Històrica del festival de cinema Atlàntida 2018.