Saber y ganar porta més de 24 anys a La 2 divulgant i entretenint el públic amb la seva infinitat de preguntes, la impertorbable imatge de Jordi Hurtado i amb l’anomenat «savi invisible», Juanjo Cardenal, posant a prova als concursants des de l’ombra. L’audiència va haver d’esperar deu anys per a posar-li cara a l’inconfusible veu del programa, que només ha fallat a la seva cita amb els teleespectadors en tres ocasions en gairebé un quart de segle per motius de salut.

I, encara que molts pensin que sembla que el temps no passa (sobretot pel presentador), el cert és que és implacable: avui dimecres a les 15.45, el concurs més veterà de la televisió espanyola li rendeix un merescudíssim homenatge al professional que fins ara llençava els interrogants als participants i que es jubila als 72 anys.

La seva substituta serà, a partir del 6 d’agost, Elisenda Roca.

A la seva successora, Cardenal prefereix no donar-li consells. «És una gran professional i porta molt camí recorregut», es justifica. Tot i això, sí que li ha demanat un favor: «Li vaig assenyalar el lloc des d’on feia les preguntes i li vaig dir que, simplement, el cuidés, que el tractés amb estima i que ho faci com ella sap fer-ho». Ell s’endú l’estima de l’audiència.