TV3 va estrenar aquest diumenge la tercera temporada de 'Bricoheroes' i ho va fer, segons ha denunciat un dels seus creadors, Lluís Jutglar (Peyu) amb un fragment censurat. La cadena pública catalana al·lega que un dels comentaris que s'hi feia era "masclista" i l'actor ho considera un atac a la llibertat d'expressió i una decisió presa per "evitar problemes polítics".

"El que veureu a les 22 h no és exactament el que nosaltres vam crear. Hem d’acatar-ho però no hi estem d’acord", va escriure anit en una piulada Jutglar, que a continuació va desenvolupar la seva queixa en un fil que va reconèixer que no era "fàcil, perquè probablement ens hi juguem feina i futurs projectes". També va penjar el tros de vídeo censurat, on se'l veu a ell dient-li a Jair Domínguez, l'altre protagonista de 'Bricoheroes', que si fos milionari, li agradaria que li "xupés" Letizia Ortiz. Ara bé, el fragment mostrat per Peyu no mostra els darrers segons, en els quals, Domínguez remata: "Si m'haguessis dit la filla...".

"Respecte al fragment concret que ens han censurat al capítol d'avui (Ells no diuen censura, diuen que tenim una visió diferent respecte un gag) us explico la justificació que m'han donat per retirar-lo. Diuen que el gag és masclista i que una televisió pública no ho pot emetre", assegura Peyu, que justifica que "qualsevol persona pot entendre que el que està passant en aquell moment, en un context d'un programa d'humor negre i estripat, és que hi ha dos pelacanyes tancats en un taller jugant a imaginar-se que un dia seran milionaris. I que a un d'ells se li acut dir que "li agradaria que li xupés la Leticia Ortiz". És una fantasia de milionari, i evidentment algú la pot trobar masclista, però és que malauradament i precisament els milionaris que coneixem tots no solen ser gent de valors massa respectables".

"No puc compartir de cap manera retirar contingut només per estalviar-se problemes polítics"

La denúncia de l'actor continua: "Aquesta és la meva visió i la de l'equip de 'BricoHeroes' que som els que hem creat el format i que, volem defensar, precisament, que per dir coses com aquestes i ficar-nos amb el poder, el programa s'ha convertit en un fenomen en general i sobretot entre els joves". I detalla que TV3 ja els havia demanat de retirar gags que podien incitar a la violència o afectar el dret a l'honor o a la protecció de menors i que ells ho havien acatat, conscients que la seva emissió els hagués pogut comportar problemes legals.

"Retirar contingut per evitar problemes legals ho puc entendre, però no puc compartir de cap manera retirar contingut només per estalviar-se problemes polítics. No ens havia passat mai fins ara", lamenta Jutglar. Afegeix que, "la censura es produeix per la por a generar soroll. Soroll que generaran els mateixos de sempre i, retirat aquest gag, trobaran qualsevol altra excusa per demanar que es retiri el programa o per exigir la dimissió d’algú" i conclou afirmant que "autocensura-nos per evitar que els de sempre facin soroll, considero que és un error; amb aquest fil simplement vull deixar constància que retirant el fragment no fem cap favor ni a l’humor, ni a BricoHeroes, ni a TV3".

La rèplica de Sanchiz: "Estem marcant el límit"

Arran de la polèmica, el director de TV3, Vicent Sanchis, ha estat entrevistat aquest matí de dilluns al programa Planta Baixa, on ha defensat la postura de la cadena pública catalana. "No és censura, estem marcant el límit dels continguts que s’han d’emetre en una televisió pública", ha dit. També ha criticat el fet que Peyu, en la seva crítica, hagi omès els darrers segons del gag, durant els quals Jair Domínguez feia referència a la filla de la reina.

"Quan la ironia és agafar una dona i dir que vols que te la xucli o la filla, que és menor, aquí sí que podem marcar uns límits que són els que hem marcat, i no crec que això sigui censura", ha justificat Sanchis, que ha recordat l'existència de la violència masclista i la violència pedòfila i que "les dones i les seves filles estan en risc". I ha defensat que la decisió s'ha pres, "no perquè es tracti de la casa reial", ja que "amb qualsevol dona i la seva filla menor haguéssim fet exactament el mateix".

La consellera d'Igualtat carrega contra el fragment eliminat

La consellera d'Igualtat i Feminismes del Govern, Tània Verge, ha carregat contra el fragment eliminat del programa 'Bricoheroes', així com la picabaralla pública que ha generat entre els seus creadors i la televisió. A través d'una piulada a Twitter, Verge ha qüestionat el contingut: "No sé, Rick. Presentar un gag o un acudit com a transgressor i irreverent recorrent al masclisme de tota la vida… al 2021".