Els fundadors de Gestmusic Josep Maria Mainat i Toni Cruz es plantegen denunciar la productora d’Eufòria, Veranda, per plagiar el programa Operación Triunfo, que ells van crear juntament amb Joan Ramon Mainat l’any 2001. «Venut com a ‘l’Operación Triunfo Catalana’, ens dol que ni TV3, on hem tingut grans èxits i que segur que deuen tenir el nostre telèfon, ni tampoc la CCMA, que tant s’hi miren quan els presentes un nou projecte, ens hagin preguntat si podien emetre una versió catalana d’OT», va apuntar ahir Mainat en una carta oberta signada junt amb Cruz.

Al llarg d’aquests 20 anys, destaca Mainat en una llarga piulada al seu perfil de Twitter, Operación Triunfo s’ha convertit en el vaixell insígnia de l’entreteniment audiovisual català perquè OT ha estat «un xou creat i produït íntegrament a Catalunya, utilitzant tots els recursos tècnics i professionals de la nostra indústria audiovisual». Acte seguit, el productor repassa els més de 70 països on s’ha produït el programa.

En aquest context, assenyala que per evitar plagis i conflictes de Propietat Intel·lectual, TV3 i la CCMA «sempre demanen a les productores que acreditin l’originalitat dels formats que presenten, o que documentin que tenen legalment els drets per produir-los». Critica, però, que en el cas d’Eufòria no ha estat així.

De fet, indica que Eufòria «reprodueix fil per randa l’experiència, les mecàniques, els elements del format, l’escenografia, els personatges i la terminologia del nostre xou, sense reconèixer la seva autoria i sense comptar amb el beneplàcit dels seus creadors originals». També lamenta que han prescindit de la productora que ha posat en peu OT tots aquests anys. Mainat critica que la CCMA «no tan sols no s’avergonyeix de patrocinar un plagi, sinó que se n’enorgulleix, felicita públicament TV3 pel robatori» i convida el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a celebrar aquest èxit, amb referència al concert del programa al Palau Sant Jordi de Barcelona. Tampoc el CAC, «que tant es fixa en punyetetes, s’ha manifestat sobre aquesta flagrant usurpació de la nostra propietat intel·lectual» afegeix.

El productor i fundador de Gestmusic es pregunta si han de denunciar TV3, la CCMA o el CAC. «I nosaltres... què hem de fer? Eh? Denunciar TV3, que és la cadena on vam començar a fer televisió? Denunciar la CCMA o el CAC, que són organismes de la Generalitat?», apunta. Mainat conclou el fil de missatge a la xarxa social assegurant que denunciaran la productora del programa, «que s’han encegat amb l’èxit i ja s’estan creient que tot això s’ho han inventat ells? Em sembla que farem això últim... quan tornem de vacances, és clar!»