Al telehipòdrom estatal, el trencadís al Govern de la Generalitat està interessant relativament poc, per ara. Se’ls ha de comprendre. La gran excitació que els manté en suspens és el trencament entre el jove Íñigo Onieva i la virtuosa i fina marquesa Tamara Falcó. ¡Ah! Aquest tema els subjuga enormement.

Potser perquè això del Govern ho consideren un assumpte regional, un localisme, únicament. S’equivoquen. És un ‘affaire’ que podria afectar tota la política nacional –inclosa la ‘celtibèria xou’– pròximament. Amb un gran sentit de l’anticipació, i uns dots visionaris importants, abans de conèixer-se el ‘cop de puny’ d’Aragonès cessant el vicepresident, a la trinxera de l’‘Està passant’ (TV-3) Toni Soler advertia: «Si el govern es trenca Aragonès es trobarà amb algú esperant-lo rere la porta», i després de col·locar en pantalla la foto de Salvador Illa, va afegir: «Aragonès haurà d’escollir: o governar ‘aïllat’ o governar amb Illa».

¡Ah! No sabria dir-los si aquesta possibilitat de governar amb socialistes la contemplava amb alleujament o amb horror, però no ha sigut l’únic a TV-3 que aquella llarga nit va posar sobre la taula el factor PSC. Al ‘Telenotícies’ subsegüent el cap de política de TV-3, Jordi Pons, també contemplava aquest escenari dient: «Un govern en solitari d’ERC obligaria a crear una aliança amb el PSC», i va afegir una advertència que a mi em va recordar quan prems el botó d’alarma perquè s’està produint un incendi: «Aquesta aliança deixaria ERC en mans del PSC. ¡Aragonès suaria!».

Estic veient ara el ‘Planta baixa’, i ens informen que un ciutadà bromista ha contractat tres mariachis perquè vagin a la seu de Junts x Waterloo a cantar-los el ‘corrido’ mexicà ‘La cucaracha’. ¡Ah! La meva admirada Agnès Marquès va haver de fer esforços per no petar-se de riure a mandíbula batent. Home, aquí el divertit serà quan la tele ens informi que Junts abaixa el cap i es queda al Govern. És probable. Molta ‘pasta’, càrrecs i prebendes estan en joc. 

Per a mi el cop més entretingut de la llarga nit d’ahir va ser el sobrecor que li va entrar a Vicent Sanchis a ‘El pentàgon’ (8TV) quan el seu analista Jordi Barbeta va sentenciar: «Entrem en un altre món. A partir d’ara haurem de deixar de parlar del procés». I llavors Sanchis va exclamar: «¡Terrible!», estremint-se de dolor i fent ganyotes d’angoixa i aflicció.