Els herois dels dibuixos animats són majoritàriament masculins

Un estudi constata que les dones exerceixen d’heroïnes tan sols en el 21% de les ocasions, davant del 71% dels personatges masculins

Una imatge de la sèrie animada «Doraemon» | DDG

Una imatge de la sèrie animada «Doraemon» | DDG / europa press. madrid

Europa Press. Madrid

Els personatges femenins de les sèries infantils actuen com a heroïnes en el 21% de les ocasions davant del 71% dels personatges masculins que resolen els problemes que sorgeixen a la trama en qualitat d’herois. Així es desprèn de l’informe La dieta audiovisual a la programació infantil a la televisió, de l’Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIMA), elaborat per Fátima Arranz, doctora de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), amb la col·laboració de les investigadores Virginia Fernández Hernanz, Carolina Herrero Schell i María Sánchez Román.

L’estudi ha estat realitzat sobre una mostra de 40 sèries emeses a Clan, Boing, Disney Chanel, Disney Junior, Nickelodeon, Nickelodeon JR, Atresplayer, Netflix i Movistar, sobre un total de 707 episodis analitzats. El paper de la família ocupa el 37% dels capítols de sèries adreçades a nenes i nens d’entre 3 i 6 anys.

En relació amb el lideratge, l’informe assenyala que al 71% del conjunt de la mostra el lideratge és masculí, davant del 29% de les ocasions en què l’ostenta un de femení. En aquest sentit, quan les dones protagonitzen el capítol, la família ocupa un paper central al 48,1% dels episodis. En canvi, en el 71,7% dels episodis en què el protagonista és un home, el paper de la família és ignorat.

Els autors constaten que les relacions de colla són presents al 54% dels capítols analitzats: en el 87% són predominantment masculines, davant del 13% que són femenines. Així mateix, els personatges femenins són representats al 77% dels capítols reproduint rols típics de la feminitat, mentre que els masculins s’identifiquen amb rols típics de la masculinitat en el 91% dels episodis.

En el conjunt de la mostra hi ha 82 capítols en què té lloc algun rescat, i són més habituals els que el personatge femení és rescatat per un de masculí (68%), davant dels rescats en què un personatge masculí és rescatat per un personatge femení (32%).